Alef Çiftlikleri Mars’ta et ‘yetiştirecek’

Alef Çiftlikleri (Aleph Farms) adındaki İsrailli et alternatifleri üreten şirket Uluslararası Uzay İstasyonunda ilk etini yetiştirdikten sonra hedeflerinin Mars olduğunu açıkladı.

Kültür
4 Kasım 2020 Çarşamba

İsrailli gıda şirket Alef Çiftlikleri ürünlerini Mars’ta üretmek için geçen ekim ayında bir girişim başlattı. Alef Sıfır adı verilen program ile GDO’suz hücrelerin her tür koşul ve çevrede üretilmesi hedefleniyor.

Bu yönde şirket teknoloji firmaları ve uzay ajansları ile stratejik iş birliğini mümkün kılacak uzun vadeli araştırma ve geliştirme sözleşmeleri imzaladı.

2017’de Rehovot’ta kurulan Alef Çiftlikleri canlı hayvanlardan aldığı hücrelerden laboratuvar ortamında et yetiştiriyor. Hücrelerden yetişmiş etin alışılmış ete lezzet ve doku olarak çok yakın olduğunu belirten şirket yetkilileri karmaşık kas ve yağ yapılarından da hücre kullandıkları için bu seviyeye ulaşabildiklerini vurguluyor.

Kullanılan teknoloji Technion Üniversitesinden Profesör Shulamit Levenberg tarafından geliştirildi. Teknolojinin ana amacı iklim değişikliğinden ve yerel doğal kaynakların yeterliliğinden bağımsız olarak gıda güvenliğini sağlamak. Öte yandan çevrecilerin işaret ettiği et tüketiminin dünya çapında yarattığı hava kirliliğine yönelik de bir çözüm olarak sayılıyor. Hayvan hakları koruyucuları da hayvancılığın azaltılmasını savunuyor. Vejetaryen alternatiflerin besin olarak yeterli görülmemesi ise diğer bir tartışma konusu.  

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün