İsrail ile Mısır doğal gazda tarihi bir anlaşmaya imza attı

Pazartesi günü Mısır otoritelerinden son detayların da konuşularak ihracat izninin alınması ile, İsrail Ortadoğu’da önemli bir enerji sağlayıcısı oldu.

Dünya
17 Aralık 2019 Salı

İsrail’in Doğu Akdeniz’de bulduğu doğal gazı Mısır’a ve Mısır üzerinden başka ülkelere ihraç potansiyeli hem kömürün yarattığı kirlenmeyi önleyecek hem de ülkenin diğer Arap komşuları ile olan ilişkilerini sağlamlaştıracak.

AP’nin haberine göre Doğu Akdeniz’deki Leviathan gaz kuyusunun aktive olmasına günler kala imzalanan anlaşma, İsrail’i önemli bir enerji ihracatçısı yaparak Ortadoğu’daki stratejik dengeleri de değiştirecek.

Avrupa kıtasının bağımlı olduğu Rus gazına alternatif bir kaynak olması, İran’ın Suriye’de etkinliğini arttırarak Akdeniz’e ulaşma çabasının engellenmesi bunlardan sadece bir kaçı.  İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Mısır anlaşmasını tarihi olarak niteledi ve 1979 Mısır-İsrail barışından sonra en büyük gelişme olduğunu belirtti.

Doğal gazın İsrail’de kömüre olan bağlılığı ortadan kaldırmasının ülke ekonomisinde devrim niteliğinde değişikliklere yol açacağı manşetlere yansıtan haberler arasında.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün