Romanya asıllı Holokost kurtulanlarına önemli tazminat

Dünya
2 Ekim 2019 Çarşamba

Dünya Yahudi Tazmin Kuruluşu World Jewish Restitution Organization (WJRO) İsrail’de yaşayan yaklaşık 2.500 ihtiyaç sahibi Romanyalı Holokost kurtulanına yaklaşık 16 milyon şekel tutarında destek verileceğini duyurdu. Romanya’daki The Caritatea Vakfı bu tutarı Almanya’nın Yahudilerin uğradığı maddi zararı telafi ve tazmin etmesi için kurulan Conference on Jewish Material Claims Against Germany kuruluşunun uyguladığı program aracılığıyla ödeyecek.

WJRO’nun Operasyonlardan Sorumlu Başkanı Gideon Taylor ve Caritatea Vakfı Başkan Yardımcısı Büyükelçi Colette Avital ortak yaptıkları açıklamada, “2016 senesinden bu yana Caritatea Vakfı İsrail’de yaşayan Holokost kurtulanlarına bu program kapsamında yaklaşık 50 milyon şekel ödemiştir. Bu tutar Romanya’da yaşayan Yahudi cemaatlerinin elinden haksız şekilde alınan mülklerin tazmini amacıyla ödenmiştir. Bu ödemeler İsrail’de yaşayan ihtiyaç sahibi Holokost kurtulanlarının hak ettikleri saygınlık içinde yaşamalarına yardımcı olacaktır” dedi.

WJRO’ya göre geçtiğimiz hafta 15.890.040 milyon İsrail şekeli İsrail’de yaşayan ihtiyaç sahibi 2.431 Romanyalı Holokost kurtulanına dağıtıldı. Bu sene içinde ihtiyaç sahibi 1.356 Holokost kurtulanının her birine 9.340 şekel ödeme yapılmıştı.

Geçtiğimiz seneden bu yana kişi başı yapılan ödeme miktarı 2.500 şekel arttı ve bu sene yardım gören Holokost kurtulanı sayısı geçen seneye oranla 1.075 arttı.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün