İsrail halkının çoğunluğu hükümette Ortodoks partileri istemiyor

İsrailli seçmenler seçimlerin ardından halen net bir sonuca ulaşamazken, bir konudaki fikrini kamuoyu araştırmalarında ortaya koydu: Yeni hükümette şimdikine oranla daha az dindar olmasını istiyorlar.

Dünya
2 Ekim 2019 Çarşamba

Dini çoğulculuğu savunan İsrail kuruluşu Hiddush tarafından gerçekleştirilen yeni ankete göre, İsrail seçmeninin yüzde 57’si, gelecek koalisyon hükümetinde haredi yani aşırı dinci Ortodoks partilerin bulunmasını ya da çoğunluğa sahip olmalarını istemiyor. Aynı yüzde 57’lik çoğunluk, koalisyonun İsrail’de dini eşitliği desteklemesini istiyor.

İsrailli Yahudilerin yüzde 34’ü bu görüşe katılmıyor. Koalisyonda, Ortodoks partileri istiyorlar ve şimdiki hükümetin, İsrail hukukunda Ortodoks Yahudiliğe belirgin bir söz hakkı tanıyan yönetim politikasından memnunlar. Haredi partiler, 2015’ten beri İsrail hükümetinin bir parçası oldu ve İsrail tarihi boyunca da arka arkaya birçok koalisyonda yer aldı.

Benny Gantz ve Yair Lapid tarafından kurulan, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun rakibi olan merkez parti Mavi-Beyaz İttifakına oy vermiş olanların neredeyse hepsi, seküler bir koalisyon hükümeti istiyor. Netanyahu’nun Likud Partisine oy vermiş olanların çoğu (yüzde 56’sı), Ortodoks partilerle koalisyonu desteklerken, yüzde 44’ü seküler bir koalisyonu tercih ediyor.

Bahsi geçen anket, Hiddush tarafından din konusunda her yıl yapılan bir araştırmanın ardından yapılmış. Geçen senelerde yapılanlar gibi, bu anket de İsrail Yahudilerinin belirgin bir çoğunluğunun, hukuk sisteminin, Ortodoks kurallarından şimdiye oranla daha az etkilenmesini istediğini gösteriyor. Anket şu sonuçları ortaya koyuyor:

•        Katılımcıların yüzde 64’ü İsrail’de din ve devlet işlerinin ayırılmasını istiyor.

•        Yüzde 68, İsrail’in medeni nikâhı tanımasını istiyor. Günümüzde İsrail sadece Ortodoks Yahudi evliliklerini tanıyor.

•        Yüzde 64, herhangi bir dini birimin, İsrail’de devlet yetkisine sahip olmasını istemiyor. Günümüzde, İsrail’in Ortodoks Hahambaşılığı, evlilik, boşanma, defin ve diğer meseleleri kontrol ediyor.

•        Yüzde 62, İsrail’in, sadece Ortodoks değil, diğer din değiştirme törenlerini de tanımasını istiyor.

 

 

**

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün