Fransa’yı Holokokost’taki rolü ile yüzleştiren eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac vefat etti

Chirac’ın cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasından çok kısa bir süre sonra yaptığı konuşma Fransa’nın Holokost geçmişi ile yüzleşmesi açısından önemli bir politik duruş göstermişti.

Dünya
2 Ekim 2019 Çarşamba

Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac 26 Eylül’de 86 yaşında vefat etti. 17 Mayıs 1995’te bir dönem - yedi yıllığına hemen ardından 2002’de beş yıllığına cumhurbaşkanı seçilen Chirac, daha önce de Paris Belediye Başkanlığı ve başbakanlık görevinde bulunmuştu.

Chirac’ın cumhurbaşkanlığı görevine başlamasından sadece iki ay sonra, 16 Temmuz 1995’te yaptığı bir konuşma Fransa’nın Holokost geçmişi ile yüzleşmesi açısından önemli bir politik duruş göstermişti. Chirac söz konusu konuşmada 1942’de 13 bin Paris Yahudi’sinin Fransız polisi tarafından tutuklanmasını örnek göstererek işgalcilerin (Nazilerin) çılgınlığının Fransızlar ve Fransız devleti tarafından desteklendiğini dile getirmişti.

Chirac konuşmasında, Aydınlanmanın, insan haklarının, toleransın beşiği olan Fransa’nın o gün tamiri mümkün olmayan bir hata işlediğini belirtmişti. Eski Cumhurbaşkanı kendisine sığınanlara verdiği sözü bozarak korumasında olanları cellatlarına teslim ettiğini söylemişti.

Bu konuşması ile Chirac, Charles de Gaulle’dan François Mitterand’a kadar Fransa’nın II. Dünya Savaşı’nda masum olduğunu iddia eden 50 yıllık resmi tabuyu ve efsaneyi kırmıştı. II. Dünya Savaşı sırasında sadece dokuz yaşında olan Chirac, Fransa’nın savaşın yükünü taşımayan bir kuşağın ilk temsilcilerinden olmuştu.  
Chirac ayrıca 2003’te Irak’a karşı yapılan operasyona da karşı çıkması ile öne çıkmıştı.

**

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün