İran ve BAE’den Roş Aşana kutlaması

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed al-Nahyan, Twitter üzerinden “Shana Tovah” şeklinde bir mesaj paylaşırken; İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de, “Yahudi yoldaşlarımıza mutlu seneler” dileğinde bulundu.

Dünya
2 Ekim 2019 Çarşamba

İran Dışişleri Bakanlığı, İslami cumhuriyette yaşayan Yahudi cemaatinin Roş Aşana Bayramını kutlama mesajı yayınlarken, BAE’nden üst düzey bir politikacı da Yahudi yeni yılını pazar akşamı bir mesaj paylaşarak kutladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, kişisel Twitter hesabında İbranice, Farsça ve İngilizce olarak paylaştığı mesajda, “Yüce peygamber Hz. Musa’nın tüm gerçek inananları ve Yahudi yoldaşlarımızın yeni yılını kutlarım” dedi. Musavi’nin patronu İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif geçtiğimiz yıl tüm dünyadaki Yahudilerin Roş Aşana Bayramını kutlamış, 2015 yılında da dönemin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bir kutlama mesajı yayınlamıştı.

İranlı liderlerin düzenli olarak Yahudi Devleti’nin yok edilmesi için yaptıkları çağrılar ve İsrail ile tüm dünyadaki Yahudileri hedef alan terör gruplarına verdikleri desteğe rağmen bayram kutlama mesajları dikkat çekiyor.

1979’da gerçekleşen devrim öncesinde 80 ile 100 bin kişi arasında bir nüfusa sahip olan İran Yahudi Cemaatinin çoğu devrim döneminde başta ABD, Avrupa ülkeleri ve İsrail olmak üzere tüm dünyaya dağıldı. Günümüzde İran’da, çoğu Tahran, bir kısmı da İsfahan ve Şiraz’da yaşayan sekiz bin beş yüz kişilik bir Yahudi Cemaati kaldı.

Diğer yandan, körfezin diğer tarafında BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed al-Nahyan da Yahudilere mutlu yeni bir yıl dileğinde bulundu ve İbranice “Shana Tovah” şeklinde bir mesaj yayınladı.

İsrail’in, pek çok diğer Arap ülkesi gibi Filistin meselesi sebebiyle Yahudi Devleti’ni tanımayan BAE ile resmi diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Diğer yandan geçtiğimiz sene boyunca her iki ülkede birbirlerine karşı daha ılımlı politikalar sürdürerek, İran hakkındaki ortak endişeleri üzerinden doğan gizli bir bağ oluşturdular.

Ayrıca geçtiğimiz yıl içerisinde BAE, tüm dinlerin inanç özgürlüğüne katkı amacıyla yapılan bir merkezde, bir kilise ve bir caminin yanı sıra bir sinagog da inşa edileceğini ve bu merkezin 2022 yılımda hizmete gireceğini duyurdu.

**

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün