Mektupla başlayan hazin bir aşk

Ailesi Anadolu kökenliydi. Ancak o bir Kıbrıslıydı.

Ferhat ATİK Toplum
7 Ağustos 2019 Çarşamba

Yeni Cami Ana Mektebi, Ayasofya Kız İlkokulu sonrasında Lefkoşa Victoria Kız Lisesi ile Öğretmen Kolejinden mezun oldu. Bir süre ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra dönem gazetelerinde yayımlanan şiirleri ile tanındı.

Birinci ve İkinci Demet Şiir Seçkinleri’nden yayınlanan şiirleri adının duyulmasına önemli etki etti.

Pembe Marmara’dan bahsediyorum. Dönemin önemli kadın şairlerinden ve Filozof Ulus Baker’in annesinden.

Dönem mücadele dönemiydi ve sanatı da sanatçıyı da Kıbrıs’ta var kalma mücadelesi üretimlerinde etkilemekteydi. Ancak yine dönemin şartları onları korkutmaktaydı. Pembe Marmara da, bu şartlar gereği, ‘Nevin Hale’, ‘Gülen Gaye’, ‘Lafazan’, ‘Meçhul’, ‘Funda’ ve ‘Fırtına’ gibi takma isimler kullanarak taşlama türünde şiir örnekleri yazdı.

***

Mektuplar üzerinden başlayan dönemin romantizmi ve duygusal yoğunluğu ile, bugünlerde unuttuğumuz hatta yaşayamadığımız bir aşk da yaşadı, Pembe Marmara. Bir süre devam eden bu aşkın diğer tarafında ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan vardı. Mektuplaşma ve şiirlerle yazışmaları, edebiyat örneği Kafka - Milena gibi bir derin aşk içeriyordu. Ancak ne yazık ki Pembe Marmara’nın ağabeyi bu ilişkiye izin vermeyip, Adana’ya giderek Ümit Yaşar Oğuzcan’la konuşup ilişkilerini ve mektuplaşmalarını sonlandırdı. Marmara, sonrasında Dr. Sedat Baker ile evlendi. Sedat Baker’den bir oğlu oldu.

Ulus Baker.

Kıbrıs’ın yetiştirdiği en büyük düşün insanı.

Eşi ile ayrıldıktan sonra İstanbul’da yaşamını sürdürdü. Eski eşi Sedat Baker de ne yazık ki bir hasta yakını tarafından öldürüldü.

Pembe Marmara’nın tüm şiirleri, yine Kafka’da olduğu gibi, ölümü sonrasında ablası tarafından 1986'da yayımlandı. Edebiyatımız Pembe Marmara’yı böylece kazanmış oldu.

***

Marmara, Çığ Hareketi’ne katılan isimlerden biriydi. Devamında kendi çizgisinde devam etti ve Garip Hareketi’ne yöneldi.

Bu hareket doğrultusunda serbest tarzda şiirler yazdı. Uzun süre bu akımla ilgilendi. ‘Pembe Marmara – Şiirler’ adlı kitapta yer alan 113 şiirinden 63’ü serbest tarzda kaleme alınmış şiirlerdir. Şiirlerinde aşk yanında, ülkesini ve sosyal konuları da sıklıkla ele almış bir şairdir. Edebiyat çevrelerinde Marmara için, Orhan Veli Kanık'tan etkilenen isimlerden biri olduğu vurgulanmaktadır.

Marmara 1984 yılında kansere yenik düşerek hayatını kaybetti.

 

* * *

 

Bahar kokuyor her yan, ne tatlı yaşamak!

Derdim yok tasasızım, kuşlarla kardeşim bak

Bugün dünden neşeli, yarın her günden tatlı

Bahar kokuyor her yan,

Ne tatlı yaşamak...

Pembe Marmara - 1957

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün