Brüksel mahkemesi Yahudi müzesi katilini mahkum etti

Fransız vatandaşı terörist Mehdi Nemmouche, Belçika mahkemesi tarafından, 2014 yılında Yahudi müzesinde dört kişiyi öldürmekten suçlu bulundu.

Dünya
8 Mart 2019 Cuma

Mahkeme cezayı ileri bir tarihteki oturumda açıklayacak.

Jüri kararını iki aylık bir değerlendirmeden sonra  perşembe günü verdi. Brüksel saldırısı Avrupa vatandaşlığı olan ve Suriye’de eğitim görmüş bir terörist tarafından yapılan ilk terör eylemi olarak tarihe geçmişti. Eylem güvenlik güçlerinin  en korktuğu şekilde gerçekleşmesi açısından dikkat çekici idi. Suçlunun, Avrupa vatandaşlığı ve sonradan Ortadoğu’ya giderek radikalleşmesi, Avrupa siyasetçilerini endişelendiriyor. Kıta’nın, Ortadoğu kökenli nüfusu içinde; Batı kültürüne en azından görünüşte asimile olmuş gibi görünen ancak yer altında  radikalleşmiş kişiler olması ihtimali, en büyük tehlike olarak görülüyor. Bu tip kişilerin tıpkı uyuyan casuslar gibi fark edilmesi çok zor.  Bu potansiyel teröristler  yalnız kurt eylemleri  ile, ya da bir terör örgütünün kolu olarak saldırılarda bulunabiliyor. 

Mehdi Nemmouche davasında dikkat çeken bir diğer  konu ise, savunma tarafının komplo teorilerini kullanarak teröristi masum gibi gösterme girişimi oldu.  Savunma, Nemmouche’nin iki İsrailli ve iki müze çalışanını  öldüren silahın tetiğini  aslında hiç çekmediğini, video görüntülerinin sahte olduğunu iddia etti.  Savunmaya göre “bir başka silahlı kişi aslında Mossad ajanları olan İsraillileri öldürdü ve kaçtı,  Nemmouche günah keçisi yapıldı.”

Söz konusu savunma hem kurbanların ailelerinde  hem de Yahudi cemaatlerinde infial uyandırmış, Belçika mahkemesinde nasıl bir Avukatın böyle bir savunmaya alet olduğu tartışılmıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün