İsveç, Müslüman vatandaşlarına Holokost’u anlatıyor

Suriye iç savaşı ile yüzbinlerce kişinin Avrupa’ya akması son zamanlarda artışa geçen kıtadaki antisemitizmin en büyük nedeni.

Dünya
8 Mart 2019 Cuma

Bugün Avrupa’ya göç eden Arap ve Ortadoğu kökenli yüzbinlerce ilticacı yetiştikleri Müslüman-Arap kültürde İsrail ve Yahudiliğe olumsuz bakan bir söylemle yaşadı. Dolayısı ile bugün Avrupa’da yeni bir hayata başlayan göçmenlerin 2. Dünya Savaşı’ndaki Yahudi soykırımından haberdar olmaları beklenmiyor. Bunu hesap eden İsveçliler, Antisemitizm ve ırkçılığa yakın tarih hakkında dersler vererek engel olmaya çalışıyor. 

İsveç’te antisemit ve İsrail karşıtı gösterilerin son zamanlarda artması ile ülkeye  son aylarda sığınma talebi ile göç eden 400 bin Ortadoğu kökenli mülteci arasında bir bağlantı olduğu düşünülüyor.   

Göçmenlerin çoğu Suriye, Afganistan, Somali, kökenli. Bu kişiler İsrail’i haritada gösterebiliyor ancak, Holokost, 2. Dünya Savaşı’nda neler olduğu konusunda hiçbir şey bilmiyorlar.   

Göçmenlerin çoğu yaşadıkları kapalı kültürde,  şimdiye kadar Yahudi ve İsrailli bir vatandaş ile kontak da kurmamış, konuşmamış.  Ailesi Türk ve Makedon kökenli olan 19 yaşındaki öğrenci Nergis Resne bir defasında sınıftaki göçmenlerin Yahudi öğretmenle alay ettiğine bile tanık olmuş.  Bu gibi örnekler İsveç’te devamlı olabiliyor. Yeni göçmenlerin Yahudi asıllı kişilerle ilk kontakları genelde hocalar ile gerçekleşiyor. 

Ancak şimdi yeni göçmenler sınıflarda sadece Avrupa ve Yahudi kültürü ile tanışmayacak, aynı zamanda 20. Yüzyılın  bu en karanlık  yıllarını da öğrenecek.  Söz konusu Holokost tarihi  eğitimi, dersler dışında özel girişimler tarafından da veriliyor. Bu özel seminerlere katılanlar, eğitimin bir parçası  olarak  Avrupa’daki günümüzde müzeye dönüşmüş eski Nazi kamplarına götürülüyor.  Bir diğer aktivitede ise, bir haham ile bir imam ortak konferanslar düzenliyor. Bu konferanslarda Semavi  dini geleneklerdeki insani mesajlar dinleyiciler ile paylaşıyor. 

Bugün nüfusu 10 milyon olan İsveç’te 20 bin Yahudi yaşıyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün