Einstein: “Yahudi bir bilim adamı olarak İbranice öğrenmediğim için pişmanım”

Albert Einstein’ın gün ışığına yeni çıkan, eski bir mektupta arkadaşı mühendis Michele Besso’ya yazdığı mektuptaki şu satırları dikkat çekiyor: “Yahudi bir bilim adamı, bir aydın olarak İbranice bilmediğim için utanç duyuyorum.”

Dünya
7 Mart 2019 Perşembe

İsrail’in İbrani Üniversitesi çarşamba günü basına yaptığı açıklamada Einstein’a ait, notlardan ve gönderilmiş mektuplardan oluşan, şimdiye kadar hiç yayınlanmamış eşsiz bir koleksiyonun üniversiteye hediye edildiğini belirtti.    Söz konusu mektup ve ünlü fizikçinin el yazısı ile yazılmış notlar, Einstein’ın doğumunun 140. yılı onuruna Crown Goodman Ailesi Vakfı tarafından üniversiteye bağışlandı.     

110 sayfalık sararmış sayfaların arasında meslektaşlara yazılmış mektuplar, formüller çeşitli fizik hesaplamaları yer almakta. Üniversitenin Einstein Arşivi Bölümünden sorumlu Prof. Hanoch Gutfreund mektupların bilim tarihçileri için bir hazine olduğunu belirtti.

Gutfreund’a göre, eğitimli bir fizikçi mektuplardaki formülleri ve karşılıklı mesajları takip ederek ünlü fizikçinin evrene bakış açımızı değiştiren gerçekleri nasıl bulduğunu anlayabilir.   

Mektuplarda dikkat çeken bir diğer konu da ünlü fizikçinin meslektaşları ile fikir alışverişi yaptığı yazışmalarda her zaman karşı tarafın hatırını, ailesini sorması ve sosyal bir ilişkiye de canlı tutması…

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün