Fransa halkını sokaklara döken olaylar

İsrail ve ABD´den sonra en çok Yahudi nüfusuna sahip olan Fransa´da antisemitizmin yükselişi ülkenin gündeminde.

Dünya
20 Şubat 2019 Çarşamba

İçişleri Bakanlığı 2018 yılında raporlanan antisemit olayların bir önceki yıla göre yüzde 74 arttığını açıkladı. İçişleri Bakanı Castaner, hafta başında yaptığı açıklamada, 2017 yılında gerçekleşen antisemit olayların 311 olan sayısının, geçen yıl 541’e yükseldiğini belirtti.

Son dönemlerde yaşanan antisemit olaylara ek olarak, cumartesi günü düzenlenen sarı yeleklilerin gösterisinde Fransız Yahudisi, ülkenin önde gelen entelektüellerinden Alain Finkielkraut’un sözlü saldırıya uğraması büyük tepkilere neden oldu.

Yakın geçmişte Fransa’da neler yaşandı?

* Holokost kurtulanı, Fransa’daki kadın haklarının en büyük savunucusu, eski bakan Simone Veil'in fotoğrafları tahrip edilerek üzerine gamalı haçlar çizildi.

* Bir cafe’nin camına ‘Juden’ yazıldı.

* 2008 yılında antisemit bir saldırı ile hayatını kaybeden 23 yaşındaki İlan Halimi’nin anısına dikilen ağaç kesildi.

* 2016’dan bu yana, Fransa’da antisemit saldırılarda on bir kişi hayatını kaybetti. Son olarak geçen mart ayında, 85 yaşındaki Holokost kurtulanı Mireille Knoll, Paris’teki evinde saldırıya uğrayarak, hayatını kaybetti. 2017 yılında, 65 yaşındaki Sarah Halimi benzer bir saldırı ile hayatını kaybetmişti.

Son olarak mezarlık saldırısı

Pazartesi gecesi, Fransa’nın doğusundaki bir Yahudi mezarlığının Vandalların saldırısına uğraması da, gösterilerin fitilini ateşleyen son olay oldu. Quatzenheim bölgesinde mezarlıkta yaklaşık 80-100 arası mezar taşı tahrip edildi, üzerlerine sprey boya ile gamalı haçlar çizildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, salı günü antisemitlerin hedefi olan mezarlığı ziyaret etti. Macron, “Harekete geçeceğiz, yasaları kullanacağız ve bunu yapanları cezalandıracağız” dedi. Fransız Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

“Burada yaşananlar kimseye fikir vermesin. Bu kişiler Cumhuriyete layık değiller. Fransa onları cezalandıracak.”

Cumhurbaşkanı Macron daha sonra da Holokost Anıtını ziyaret etti.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün