Kurallar

Violet ALALOF Köşe Yazısı
17 Mart 2010 Çarşamba

İlişkilerde sorunlar yaşadığımız zaman, başkalarına hayır diyemediğimiz zaman, söylemek istediklerimizi söyleyemediğimiz zaman, başkalarının tavırları ve bize karşı tepkileri bizi rahatsız ettiği ve buna karşı ne yapacağımızı bilemediğimiz zaman bunalırız. Böyle durumlarla başa çıkabilmek için “kendimize koyacağımız kuralların” ve “başkalarına belirleyeceğimiz sınırların “çok büyük önemi vardır. Koçlukta bu konular  “KURALLAR “ve “SINIRLAR” adları altında ele alınır. Yaşantımızın neyi yansıtmasını istediğimiz ve sonra da bunun olması için kendimize hangi kuralları koyabileceğimiz konusu “kurallar”; çevremizdeki kişilerin bize nasıl davranmasını istediğimizle ilgili başkalarına koyduğumuz sınırlar ise “sınırlar” konularının içinde ele alınır. Yani kurallar kendimiz üzerinde, sınırlar ise başkalarının üzerinde etkilidir.

Bugün size “kurallar “ konusundan bahsetmek istiyorum.

Kurallar bizim kendi davranışlarımıza hükmeder. Kurallarımız olduğunda ilkelerimiz de belirlenmiş olur. Örneğin :” Yalan söylemeyeceğim”; “istemediğim şeylere hayır diyeceğim”; “kendime her gün 15 dakika ayıracağım” ; veya “ ihtiyacım olmayan hiçbir şeyi almayacağım” gibi…

Kural belirlediğinizde hayatınızda neye izin olup neye izin olmadığına kolaylıkla karar verebilirsiniz. Bir görev ya da kişi sizin değerinizi yansıtmıyorsa hayatınıza giremez. Kendi  hayatınız hakkında daha net olursunuz.

Kendinize sorun:

1)Kurallar belirlemek yaşantımı kolaylaştırır mı? Nasıl kolaylaştırır?

2)Hayatımın hangi alanında kendime kural koymaya ihtiyacım var?

3)İşe yarayan bir kural koyarsam hayatımın bu alanı nasıl değişir? Daha istediğim gibi olur mu?

4)Şu anda hayatımın bu alanında kendime belirleyeceğim 1 veya 2 kural nedir?

Kurallarınızı belirledikten sonra onları tam olarak söyleyin ve benimseyin. 1 hafta bu kuralı hayatınızda deneyin ve etkisini görün.

Bir hafta sonra işe yarayıp yaramadığına bakın. Bu bir hafta boyunca kuralınızı devreye koyduktan sonra neyi başardınız? Kuralın işe yaraması için değişiklikler yapılması gerekir mi?

Lütfen sadece şikâyet ederek veya başkalarının davranışlarını mazeret göstererek hayatımızı oluruna bırakmayalım. Memnun olmadığımız durumları değiştirebilme gücüne sahibiz. Önce ne istediğimize karar verelim ve olaydaki sorumluluğumuzu ele alalım. Sonra da çözüm üretelim. Hayatımızla ilgili ilkelerimiz, kurallarımız olsun ve bunların arkasında duralım. Sizin arkasında durduğunuz her şeyi çevreniz de kabullenir. Ayrıca hayatınız kolaylaşır, sizi sıkan durumlara daha fazla enerji harcamak zorunda kalmazsınız. Hayatınızı kendi belirlediğiniz kurallara göre yaşarsınız. Kurallarınızı hayata geçirdikçe kendinize daha çok güvenir, daha çok saygı duyarsınız.

Kendi kurallarınızı koyacağınız ve uygulayacağınız bir hafta olsun…