Milen Franko ile ‘farklı yaşamlar’

Milen Franko, ilk kişisel sergisi ‘Farklı Yaşamlar’ ile 23 Kasım-7 Aralık günleri arasında 4. Levent Tenis Kulübü’nde sanatseverlerle buluşuyor. Franko ile sanatı ve sergisini konuştuk

Miryam ŞULAM Toplum
20 Kasım 2013 Çarşamba

Sanat hayatına ilk adımını ne zaman attın?

Çocuklar henüz bebekken çizgi film karakterlerini çizmeye başlamam benim için sanat hayatına açılan ilk kapı oldu. 1990 yılında Nüans Sanat Merkezi’ndeki resim kurslarına katıldım. Bir süre karakalem, daha sonra yağlı boya çalışmalarım oldu. İlerleyen yıllarda Ressam Recep Batuk ve Ressam Ali Kartal ile çalıştım. 2003 yılından itibaren de ressam Nilgün Sabar ile yağlı boya çalışmalarım devam ediyor.


Eserlerinde değişik kültürlerden figürler ve mekânlar dikkat çekiyor. İlham kaynakların neler?

Yaptığım seyahatlerde beni etkileyen kişilerin, yerlerin fotoğraflarını çekip tuvale aktarıyorum. İnsan, doğa ve en çok da nostalji beni etkiliyor. Eski sokaklar, unutulmuş ya da artık daha az gördüğümüz meslekler… 

‘Farklı Yaşamlar’ sergin için yaptığın eserlerde hangi ülke ve kültürlerdeki insanları resmettin?

Çoğunlukla,  Hindistan, Kamboçya gibi etnik kültüre sahip ülkeler ve Türkiye’nin Mardin gibi nadide beldeleri ile yaşadığım şehir İstanbul’dan esinlendim. 

Bu kişisel serginin konseptiyle ilgili kaç eser var?

25 civarı yağlı boya çalışmam sergilenecek. Bu resimlerin birçoğu son beş senede yaptıklarımdır. Geçen sene cam mozaik çalışmalarına başladım. Bunlardan bir işimi de sergilemeyi düşünüyorum. 

Sanat, yaşamında neleri farklı kıldı?

Çevremde olan bitene kendi kadrajımdan bakabilmeyi kazandırdı bana sanat. Nilgün Sabar hocamla yaklaşık on senedir çalışıyoruz. Ayrıca, senin gibi, aynı atölyeyi paylaştığım birçok dost kazandım, aile gibi olduk. 
 

Atölye arkadaşın olarak, resimlerinin tümüne baktığımda renk körü olduğunu bildiğimden her seferinde renklerin uyumuna hayret ediyorum

Renk körlüğüm, resim yapma açısından aslında bir dezavantaj çünkü beni gerçekten zorluyor.  Bunun için, kendimce metotlar geliştirdim. Mesela, üzerinde adı yazmayan hiçbir boya türüyle çalışamam.
Hayran olduğun, takip ettiğin ressamlar kimler?
Nilgün Sabar’ın işlerini çok beğeniyorum. Türk ressamlarından Burhan Doğançay, Nuri iyem ve Mehmet Güleryüz. Yabancı ressamlardan Edward Hopper ve Georgia O’Keeffe beğendiklerimden bazıları.

İç mekânlar için tasarım ve dekorasyon da yapıyorsun. O da sanatın bir uzantısı olarak yaşamında ne kadar yer kaplıyor?

Eğitimini aldığım İç Mimarı ve Dekorasyon çalışmalarıma da devam ediyorum. Kişilerin istekleri doğrultusunda çeşitli stillerde mekânlar ortaya çıkartıyorum. Kişisel tercihim eski ile yeniyi birleştirmektir. Eskicileri gezmeyi, irili ufaklı objeleri tamir ettirip hayata döndürmeyi çok severim. 

Şalom okurlarına vermek istediğin bir mesaj var mı?

Sanatın dünyayı güzelleştirdiğini düşünüyorum. Kalıcı ve hatırlanan işler yapmak beni mutlu ediyor. Sergimde görüşmek üzere…

 

MİLEN FRANKO

1967’de İstanbul’da doğan Milen Franko, öğrenimini Saint Michel Lisesi’nde tamamladı.  Evli ve iki çocuk sahibi olan sanatçı, resmin yanı sıra, iç mimarlık ve dekorasyon tasarımı yapmaktadır.

Adres: 4. Levent Tenis Kulübü Akasyalı Sok. No:3