Japon balıkçılar

Ferhat ATİK Toplum
18 Temmuz 2018 Çarşamba

Japonların balığı çok sevdiklerini bilmeyeniniz yoktur. Buna rağmen, Japonya sahillerindeki balık miktarı bırakın bol olmayı Japon nüfusuna asla yetmeyecek kadar azdır. Balıkçılar, buna bir çözüm olarak, balık talebini karşılayabilmek için, büyük tekneler yaptırıp uzaklara açılarak balık avlamayı seçmişler. Balık için uzaklara gidilince, bu kez geri dönmesi vakit almış ve dönüşte, tutulan balıkların tazeliği kaybolduğundan Japonlar balığın lezzetini sevmemişler. Balıkçılar bu problemi de çözmek için teknelerine soğuk hava depoları kurmuşlar.

Böylece istedikleri kadar uzağa gidip, tuttukları balıkları soğuk hava deposunda dondurulmuş olarak saklayabilmeyi başarmışlar. Ancak Japon halkı, taze ile donmuş balıklar arasındaki lezzet farkını hissedebildiğinden, donmuş olanlara fazla para ödemek istememişler. Balıkçılar bu defa da teknelerine balık akvaryumları yaptırmışlar. Balıklar akvaryumda fazla sıkışsalar da en azından canlı kalabilmişler. Bu sıkışıklık balıkların lezzetine yine de yansımış. Balığa düşkün Japon halkı bunu da sevmemiş. Hareketsiz, uyuşmuş vaziyette günlerce yoldan gelen balığın canlı, diri hareketli taze balığa göre lezzeti yine de kayboluyormuş.

Balıkçılar nasıl olacak da Japonya’ya taze lezzetli balığı getirebileceklerini düşünmüşler.

Siz olsaydınız ne yapardınız mesela?

Konuyu sadece taze balık sağlamak olarak düşünürsek çözüm sınırlı. Ancak soruna felsefe ile yaklaşırsak konunun çözümü basittir.

“Hayatı anlamak için felsefe” bu nedenle önemlidir. Balıkçılar da bu konuda felsefeye başvurmuşlar.

***

Ron Hubbart’ın gözlemlediği ve insanlığı tanımlayan ‘hırs felsefesi’ bu problemin çözümüydü. Hubbart’a göre; “insanoğlu, ancak hırs iddiası içinde bulunursa çaba sarf eder.” Aklınızı ve emeğinizi bir problemi çözmekte yeterince kullanmanızın en büyük teşviki hırstır. Hırs, vazgeçmeme ve artı çözüm üretmektir. Dozunda hissedildiği sürece elbette…

Problemlerden, uzaklaşmaktansa içine atlamak, boğuşmak ve onları yenmek gerekir. Bunu dozunu aşmamış hırslarınız ve vazgeçmeyişiniz sağlar. Problemlerimiz çok ve çeşitli olabilir. Kararlı olmak ve çözmek için vazgeçmeyecek ölçüde hırsa sahip olmak gerekir.

***

Şimdi gelelim Japon balıkçıların vazgeçmeyerek probleme çözüm hırsı katarak vardıkları müthiş sonuca:

Japon balıkçılar, balıkları yine teknelerindeki akvaryumlarda tutmuşlar. Ancak akvaryumun içine küçük bir köpekbalığı atmışlar. Bir miktar balık köpekbalığı tarafından yutulmuş. Ama geride kalanlar son derece hareketli ve taze kalabilmişler.

İşte bu küçük köpekbalığı, vazgeçmememizin ve felsefi olarak bir çözümün sembolü.