Arjantin, Holokost döneminden binlerce belgeyi ABD Holokost Müzesine teslim etti

Arjantin Dışişleri Bakanlığı, Washington’da bulunan Holokost Müzesine, II. Dünya Savaşı ile alakalı birkaç seri belge teslim etti; bu belgelerin bazıları Nazi savaş suçluları ile ilgili.

Dünya
31 Temmuz 2017 Pazartesi

Evrakların çoğu mektup, telgraf, gazete makaleleri, notlar ve raporlardan oluşuyor. Belgelerin sayısı ise 40 bini bulurken, yaklaşık 38 bini 1939-1950 döneminden Arjantin Dışişleri Bakanlığı kaynaklı.

Evrakların arasında Arjantin ile savaşa katılmış ülkeler arasında olan görüşmeler ve de Almanya’da bulunan Arjantin Elçiliğinden gelen bilgiler de mevcut.

Savaştan sonra Arjantin sınırları içerisinde pek çok Nazi bulundurmuştu. Adolf Eichmann 1960’da Buenos Aires’in kuzey kesiminde yakalanmıştı. Eric Priebke adındaki başka bir savaş suçlusu da Arjantin’de yaşamıştı.

Holokost kurtulanlarının da Güney Amerika’da tercih ettiği ülke Arjantin oldu. Savaştan sonra 4.800 kurtulan Arjantin’e yerleşti. 

Arjantin’e kaçmış Nazi savaş suçluları tekrardan haberlerde konuşulan bir gündem konusu oldu. Bunun sebebi ise ay başında polis tarafından bulunan Nazilerden kalma çok sayıda eşya bulunması. Nazilerin Arjantin’e nasıl ayak bastığı ve hayatları ülkede halen önemli bir araştırma konusu.

Derleyen: Eren Roso