Eğitim plaketleri

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
16 Ocak 2019 Çarşamba

Geçtiğimiz cumartesi akşamı sinema çıkışı eşimle hafif birşeyler atıştırmaya gittik. Orası mı burası mı darken, Nişantaşı’nın ara sokağında, uzun zamandır uğramadığımız mekandan içeri girdik. Yemeklerin yanısıra, hızlı servisi, güleryüzlü personeli, sıkışık masa düzeniyle neredeyse aile ortamında yarım saat içinde yemeğinizi bitirip, hesabı ödersiniz. Bu müddet zarfında müessesenin  ikramı olan demli çayını da içmiş olursunuz.

Bu kez gittiğimizde garson duvar kenarında bir yer gösterdi. Siparişlerimizi beklerken, gözüm yanıbaşımızda bulunan aydınlatılmış vitrine takıldı. Sergilenen bilumum objenin arasında dört – beş kadar plaket duruyordu. Dikkatlice baktığımda, ‘Milli Eğitime katkılarından ötürü ‘….’ Beyefendi’ye teşekkür ederiz’ yazısının altında da ‘Antep’ şehri ibaresi vardı. Beklenmedik bir anda aldığınız güzel bir haber kişiyi ne denli etkilerse o denli etkilendim. Kuruluşun Antepli sahibinin okullar yaptırabileceği aklıma bile gelmemişti.

Dört nesil, belki de fazla bu mekanda yemişliğimiz vardır. O kadar zamanda da kasada hep ayakta duran beyin oranın sahibi olduğunu zannederdim. Meğer değilmiş. Plaketleri farkettiğim gece, mekandan çıkarken kasadaki beyle ayak üstü sohbet ettik. Gördüklerimden ne denli etkilendiğimi belirttim. ‘Bizim patron bunları sessiz sedasız yapar. Antepten İstanbul’a gelmeyeli on beş seneden fazla oldu. Biz hasılatı yollarız, kendi de gereken yardımları yapar’ dedi. Beklenmedik yerlerde duyulan başarı öyküleri daha da etkileyici oluyor.

↔↔↔

21 Ocak Tu Bişvat, ağaçların yeni yılı, doğanın uyanışı. 20 Ocak gecesi ağaçtan ve topraktan yetişen ilk ürünleri soframıza getirip, her biri için kutsama duası yaptıktan sonra yeriz. Söz konusu ürünler; zeytin, üzüm, hurma, incir, nar ile arpa ve buğdayı temsilen konan kurabiyelerdir.

Küçük çocuklara hem eğlenceli, hem deha akılda kalıcı olması açısından birlikte toprağa fidan dikmek bir gelenektir.

Hag Tu Bişvat Sameah.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün