Varşova Gettosu Ayaklanmasının 80. yıldönümü anıldı

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Varşova Gettosu Ayaklanmasının 80. yıldönümü için düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, "Holokost anmasında postmodern veya göreceli hiçbir şey yoktur" dedi.

Dünya
26 Nisan 2023 Çarşamba

Herzog, Polonya'nın başkentindeki Getto Kahramanları Anıtında yaptığı konuşmada “Naziler ve suç ortakları olarak mutlak kötülük vardı. Her ulustan kurbanlar ve başkaldıranlar olarak mutlak iyilik vardı. Ve bu miras gelecek nesillere aktarılırken, bu tartışılmaz durum yansıtmalıdır" dedi.

Herzog, bir günlük ziyaret için sabah saatlerinde Polonya'ya gitti.
Holokost sırasında, gettoda hapsedilen Yahudiler Nazilere karşı ayaklanmış, az sayıda silahla, açlıktan ölmek üzere olan küçük bir erkek ve kadın grubu, 19 Nisan'dan 16 Mayıs 1943'e kadar, neredeyse bir ay boyunca Almanları savuşturmuştu.

Herzog, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile görüşmelerde bulundu. Herzog daha sonra, Duda ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in yanı sıra Holokost'tan sağ kurtulanlar ve getto savaşçılarının torunlarıyla beraber Polin Müzesindeki anma törenine katıldı. Herzog ayrıca, Mordechai Anielewicz ve diğer getto savaşçıları tarafından kullanılan sığınağı ziyaret etti.

Herzog, akşam ise Polonya ve Almanya Cumhurbaşkanları ile birlikte Nożyk Sinagogunda düzenlenen etkinliğe katıldı.

Gezi, İsrail'in pazartesi gecesi ve salı günü düzenlediği Holokost Anma Günü törenlerinin ardından gerçekleşti. Herzog Kudüs'teki Yad Vaşem'deki töreninde, “Siz, İsrail vatandaşlarına basit bir dua ile sesleniyorum: Bu gece başlayıp Bağımsızlık Günü'nde sona erecek bu kutsal günleri, her türlü tartışmadan ayrı tutalım. Hepimiz her zaman olduğu gibi ortaklaşa, keder içinde, anma için bir araya gelelim” dedi.

Herzog sözlerine “Kardeşlerim, Müttefikler insani cesaret ve İlahi yardımla gaddar güçlerin üstesinden geldiler. İnsani cesaret ve İlahi yardım ile, ruh zafer kazandı; Holokost'un ürkütücü derinliklerinden yaralı kanatlarla yükselen halkımızın ruhu. Zafer kazanan bu ruhtu” diye devam etti.

75 yıl önce yeniden doğuşun ve ışığın karanlığa galip gelmesinin bir mucize olduğunu söyleyen Herzog, Holokost'tan kurtulanları 'şimdi de dahil olmak üzere her gün, bize ilham ve umut kaynağı olarak hizmet eden diriliş kahramanları’ olarak nitelendirdi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün