Osmanlı dönemi hakkında araştırmaları İsrailli profesöre TÜBİTAK Ödülü´nü getirdi

İsrailli Prof. Dr. Amnon Cohen Osmanlı dönemi hakkında yaptığı araştırma nedeniyle TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü´ne layık görüldü. Cohen´e ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan takdim etti.

Dünya
10 Ocak 2023 Salı

Prof. Dr. Cohen, Osmanlı hakimiyetini İstanbul ve Balkanlar’ın ötesinde geniş bir şekilde ifade eden ve Osmanlı yönetimi altında Kudüs topraklarındaki Yahudileri kapsamlı bir şekilde inceleyen çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’ne İsrail’in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian da katıldı.

Kudüs İbrani Üniversitesi’nde İslami araştırmalar alanında öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Cohen, Osmanlı döneminde Filistin bölgesindeki Yahudilerin durumu, o dönemdeki şeriat mahkemelerinin belgeleri ve tüm bunların Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyal politikasına etkisi konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan bir tarihçi ve araştırmacı.

İsrailli tarihçinin aynı zamanda Atatürk’ün kurduğu Türk Tarih Kurumunun şeref üyesi olduğu, farklı konularda 25 kitap ve 70 makale kaleme aldığı biliniyor.

Prof. Dr. Cohen ödüle ilişkin açıklamasında, “Ödül töreni çok etkileyiciydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bana Türkiye İlimler Akademisi’nde fahri üyelik ve Orta Çağ’da Akdeniz’i gösteren bir madalya verdi. Onu Kudüs İbrani Üniversitesi’ne davet ettim ve kabul ederek bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi” dedi.

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian ise, ödülün İsrail-Türkiye ilişkilerinin kültürel, akademik, tıbbi ve bilimsel alanlarda iş birliğini gösterdiğini ifade etti.

Lillian, ilişkilerin iki ülke ilişkilerinin kurulduğu 1951 yılından bu yana iş birliği açısından zengin olduğuna, siyasi ilişkilerdeki farklılık ve krizlerden etkilenmediğine vurgu yaparak, “Genel olarak İsrail’in bilimsel başarıları gibi, Prof. Dr. Cohen’in Osmanlı İmparatorluğu hakkındaki araştırmalarının da Türkiye’de büyük saygı gördüğüne şüphe yok” dedi.

Cohen, Yahudiler ve Arapların tarihsel anlatılarının bir kısmından vazgeçmeleri ve iki taraf arasında barışın temellerini oluşturan ortak unsurlar üzerinde anlaşmalarını teklif etmesiyle tanınıyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün