IDF´ten ´´Demir Kubbe´de çalışan askerler kanser riski taşıyor´´ iddiasına ret

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) pazartesi günü önde gelen birçok dergi yayınında yer alan Demir Kubbe savunma sistemine yakın çalışan askerlerinin kanser riskinin daha yüksek olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

Dünya
10 Ocak 2023 Salı

Dergilere göre diğer tartışmalı radar sistemleri arasında Hawk füzeleri, Davud'un sapan bataryaları, Arrow füzeleri ve patriot bataryaları yer alıyor.

İsrailli araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, radyo frekanslı radyasyona (RFR) yakın temas halinde çalışan IDF personelleri hematolenfoid (hücrelerin aşırı büyümesi) ve diğer kanserlere yakalanma riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Araştırmacılar, "Askeri ortamda radyasyona maruz kalma ve kanser üzerine" başlıklı çalışmalarını Ekim ayında hakemli dergi ‘Çevresel Araştırma'da yayınladılar.

Kansere yakalanan askerlerden bazıları, mali ve sağlık yardımlarının yanı sıra savaşta yaralı askerler olarak tanınmak için mahkemeye başvurdu.

Ancak IDF kendi verilerinin dergilere nazaran çok daha kapsamlı olduğunu açıkladı ve geniş araştırmasını 2023'ün sonlarında Askeri Tıp dergisinde yayınlayacağını belirtti.

IDF, semptomların ortaya çıkmasının 15 yıla kadar sürebilmesinden dolayı çalışmasını 2009-2018 yılları arasında askerlerden toplanan verilerle yaptığını açıkladı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün