Holokost kurtulanları: "Ukrayna Nazi değil"

Ukrayna´da yaşayan Holokost kurtulanları Putin´e mesajlarında Ukrayna´nın ´Nazi olmadığını´ vurguluyor.

Dünya
28 Eylül 2022 Çarşamba

“ANLAMAK İÇİN BAŞKANIMIZA BAKMANIZ YETER”

Nazi Almanya'sı işgalini ve Sovyet zulmünü yaşayan Kryvyi Rih'teki Yahudiler, Moskova'nın 'Nazilerden arındırma' iddialarını reddediyor; aralarından birisi de Rus lideri 'Hitler'den daha kötü' olarak adlandırıyor...

83 yaşındaki Ukraynalı Holokost kurtulanı Roman Gerstein'ın Kremlin'in işgal için kullandığı gerekçeye sert bir cevabı var: "Burada hiç Nazi yok."

Rusya Başkanı Vladimir Putin taraftarlarına göre, Ukrayna'nın ülkenin doğu bölgelerindeki Rus konuşmacılara uyguladığı sözde 'soykırım', Nazi Almanya'sının davranışlarıyla karşılaştırılabilir.

Ve de onların iddialarına göre bu 'Nazilerden arındırma'yı gerektirir.

Gerstein bu iddiaların hiçbirini kabul etmiyor.

Üstüne büyük gelen bir takım elbise giyen hafif yapılı, gözleri yuvarlak gözlüklerinin arkasında parıldayan Roman Gerstein, AFP haber ajansıyla Ukrayna'nın merkezinde Kryvyi Rih'teki sinagogda konuşurken nasıl gerçek Nazilerden kaçmak zorunda kaldığını anlattı.

Gerstein konuşması sırasında "Aslında Çernobil'den iki kere tahliye edilmiş olan birkaç kişiden biriyim" derken gülüyordu. Gerstein, ilk kaçışının Nazi Almanların evi Çernobil'i işgal ettiği 1941 yılında, ikincisinin ise 45 yıl sonra, 1986 yılında, şehirde dünyanın en feci nükleer kazası yaşandığında olduğunu belirtti.

Nazilerden kaçmak için babası ailesini Kiev'e giden bir tekneye yerleştirdiğinde, 1939 yılında doğan Gerstein henüz 2 yaşındaymış. Aile oradan da Tacikistan'a giden bir trene binmiş.

Sonunda Çernobil'e döndüklerinde ise, Yahudi cemaatinin artık var olmadığını görmüşler.

Gerstein hislerini, "Geride kalanlar, şimdi sonsuza kadar yerin altında dinleniyorlar. Yedi yüz kişi; kadın, çocuk, yaşlı…" diyerek ifade etti.

Kasım ayında 100 yaşında olacak olan Lyubov Petukhova, ailesiyle birlikte Ukrayna'nın merkezindeki Vinnytsia şehrinden Özbekistan'a kaçışlarını hatırlıyor.

Petukhova, evinde AFP haber ajansıyla konuşurken, sert bakışlarıyla, köyü Botvyno'da kalan tüm Yahudilerin "işkence gördüklerini, öldürüldüklerini" anlattı.

Gerstein ve Petukhova, Ukrayna'nın bir zamanlar çok büyük olan, fakat pogromlar, Holokost ve komünist dönemdeki kovulmalarla dolu bir tarih yaşamak zorunda kalan olan Yahudi cemaatinden geri kalanlar.

Nazilerin toplamda 6 milyon Avrupa Yahudi'sini öldürdüğü Holokost sırasında Ukrayna'da Yahudiler neredeyse tamamıyla yok edilmişti.

Kudüs İbrani Üniversitesi tarafından 2019'da yapılan bir araştırma, tüm ülkede sadece 48 ila 140 bin Yahudi bulunduğunu ortaya koydu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün