Mikro uluslar ve yükselen takımları

Avrupa´da altı mikro ulus bulunuyor. Bu ülkelerin hepsi diplomatik ve kültürel olarak komşu ülkelerine benziyor. Mikro uluslar, ekonomik olarak yakınlarındaki ülkelere muhtaç ve yüzölçümü olarak küçük olmalarına rağmen birçoğunda aktif bir spor camiası bulunuyor.

Spor
7 Eylül 2022 Çarşamba

Geçtiğimiz sezon Süper Lig adına çok ilginç bir sezondu. Uzun bir sürenin ardından Trabzonspor’un şampiyon olması da Galatasaray’ın sezonu 13. olarak bitirmesi de alışmışın dışında görüntülerdi.

Sezonun sonunda lig üçüncüsü olması Konyaspor’un başarısı iki açıdan çok anlamlıydı. Öncelikle, altı sezonun ardından Konyaspor bir kez daha ligi ilk üçte bitirmeyi başarmıştı. Kulüp ve taraftarı için büyük bir başarı. Ayrıca, bu sezon ikinci kere oynanacak olan UEFA Konferans Ligi turnuvasında Başakşehir’le beraber Konyaspor da Türkiye’yi temsil edecekti. İlk eleme maçında Belarus takımı BATE Borisov’u yenmelerinin ardından Konyaspor’un rakibi Lihtenştayn takımı Vaduz FC oldu. Bu maçı Vaduz’un kazanması ve son eleme turunda Austria Wien takımını yenmeleri ile Konferans Ligine katılma hakkı kazandılar. Lihtenştayn gibi küçük bir ülkenin Avrupa’nın en büyük sahnelerinde birinde temsilcisi olması beni çok mutlu etti, ama çok kısa bir süre sonra aklıma bir soru geldi:

Lihtenştayn’ın futbol ligi var mı ki?

Hayır. Lihtenştayn’da futbol ligi yok. Vaduz’un Avrupa macerası birçok takımınkinden farklı. Lihtenştayn, nüfusu 40 binin altında olan küçük bir Avrupa ülkesi. Buna rağmen ülkenin resmi federasyonuna bağlı yedi futbol kulübü ve 2500 profesyonel futbolcusu bulunuyor. Bu verilere göre her 18 Lihtenştaynlıdan birinin profesyonel futbolcu olması oran olarak Lihtenştayn’ı en fazla futbolcu yetiştiren ülke yapıyor. Yine de ülkeye bağlı yedi kulübün hepsi İsviçre liginde yer alıyor. Lihtenştayn’a özel olarak yapılan tek turnuva ise Lihtenştayn Kupası. 1946’dan beri yapılan kupa her sene istikrarlı bir şekilde yapılıyor. Şu ana kadar yapılan 77 turnuvanın 48’ini kazanan Vaduz ise ülkenin açık ara en başarılı takımı. Geçen sezon İsviçre’nin ikinci liginde olmalarına rağmen, Vaduz bir kez daha Lihtenştayn kupasını kazandı ve bu vesileyle Konferans Ligi’ne katılmaya hak kazandı. Vaduz, kulüp tarihinde 27 kere Avrupa kupalarının elemelerine katılmaya hak kazanmıştı. Ama ilk defa bu sezon bir turnuvanın grup aşamalarına kalmayı başardılar. Bu başarıya imza atan ilk Lihtenştayn kulübü oldular. Grup aşamalarındaki performansı ne olursa olsun, Vaduz, bütün taraftarını ve ülkesini yeterince gururlandırdı.

Avrupa’da toplam altı mikro ulus bulunuyor: Lihtenştayn, San Marino, Vatikan, Malta, Monako ve Andorra. Bu ülkelerin hepsi diplomatik ve kültürel olarak komşu ülkelerine benziyor. Mikro uluslar, ekonomik olarak yakınlarındaki ülkelere muhtaç olmaları ve yüzölçümü olarak küçük olmalarına rağmen başka ülkeler tarafından resmi olarak tanınan ülkeler. Küçük yüzölçümü ve nüfuslarına karşın, birçoğunda aktif bir spor camiası da var.

Futbol açısında Lihtenştayn’dan daha başarılı olan tek mikro ulus Monako. Ülkeye bağlı resmi 64 futbol kulübü bulunuyor. Bunların en ünlüsü ise Fransız Ligi’ni sekiz kere kazanmış AS Monaco takımı. AS Monaco, Avrupa’da ise 2003-2004 sezonunda Şampiyonlar Ligi finaline kadar yükselmişti. Finalde Jose Mourinho’nun yönettiği Porto’ya kaybeden takım, ülkelerinin tarihindeki en büyük sportif başarılardan birine imza atmıştı. Avrupa’nın en başarılı altyapılarından birine sahip olan AS Monaco, ülkesini en iyi şekilde temsil ediyor.

İspanya ligindeki Andorra takımı

Andorra, tarihi ve kültürü bakımından Avrupa’nın en farklı ülkelerinden biri. İspanya ve Fransa’nın ortasında bulunan mikro ulus, iki ülkenin de etkisi altında. Dünyada eşi benzerin olmayan bir monarşi sistemine sahip olan Andorra, iki farklı kişiyi resmi prensleri olarak belirliyor: İspanya’nın resmi Katalan piskoposu ve Fransız başbakanı. Andorra, özellikle Katalan kültürüne ve diline sahip oluyor. Ülkeye resmi olarak bağlı 24 futbol kulübü, aktif olarak Katalan turnuvalarında yer alıyor. Bu kulüpler arasından en başarılısı ise FC Andorra. FC Andorra, diğer kulüplerin aksine, ülkelerinin ligleri yerine İspanyol liglerinde yer alıyor. Aktif olarak ise İspanyol ikinci ligi Segunda Division’da bulunuyor.

AS Monaco ve Vaduz’un aksine Avrupa maceraları olmamalarına rağmen, FC Andorra geçtiğimiz yıllarda kendini ciddi bir şekilde geliştirmeyi başardı. 2018 yılında dördüncü ligde olan takım, sadece dört yıl içinde ikinci lige yükseldi. Bunun sebebi ise kulübün 2018 yılında Kosmos Holding Group tarafından satın alınması. Kosmos Holding Group, Katalan ünlü futbolcu Gerard Pique tarafından kurulan spor odaklı bir yatırım fonu. Kulübü satın almalarından kısa bir süre sonra İspanyol üçüncü liginde iflas eden CF Reus Deportiu kulübünün yerine lige alındı. Üçüncü ligde üç sezon oynamanın ardından, 2022 yılında ise ikinci lige yükselmeyi başardılar. Yapılan yatırımlar ve Pique’nin sahip olduğu futbol bilgisini takıma aktarmasıyla yakın gelecekte FC Andorra’nın İspanyol birinci ligi La Liga’ya yükselmesi hiç şaşırtıcı olmaz. Kim bilir belki gelecekte FC Andorra, AS Monaco ve Vaduz arasında maçlar bile izleyebiliriz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün