3 Aralık 2021 Cuma 03:16

Jeopardy´de Şabat yemeği sorusu

Selin KANDİYOTİ Kültür 2028 görüntüleme
27 Ekim 2021 Çarşamba

1990’lı yıllara damgasını vuran Riziko adlı bilgi yarışmasının ilham aldığı Jeopardy şovu ABD’de 1984’ten beri yayınlanıyor. Yarışmacılara cevaplar şeklinde genel bilgi ipuçlarının sunulduğu ve yanıtları sorular şeklinde ifade etmeleri gereken bir formata sahip olan yarışmanın sunuculuğunu 37 yıldır Alex Trebek üstleniyordu.

Trebek’in 2020 Kasım’da vefatının sonrasında programa konuk sunucularla devam etme kararı alındı. Bu kişiler arasında televizyon dünyasında sabah kuşaklarında ünlenen Dr. Mehmet Öz, Big Bang Theory dizisinden tanınan ve aynı zamanda sinir bilimci olan Mayim Bialik, Jeopardy ve Çarkıfelek’in yapımıcısı Mike Richards gibi isimler bulunuyordu. Verdiği tıbbi tavsiyelerin güvenilmezliği nedeniyle çokça eleştirilen Dr. Mehmet Öz yarışmaya uygun olmadığı gerekçesiyle programdan çekildi. Richards ise ortaya çıkan cinsiyetçi ve antisemit söylemleri yüzünden sunuculuktan çıkarıldı. Mayim Balik’in geçici olarak üstlendiği sunuculuk görevinin yıl sonuna kadar kalıcı olmasına karar verildi. Bialik, görevine tamamen kalıcı olarak devam etmek istediğini dile getiriyor. Mayim Bialik Ortodoks Yahudi kimliğini her fırsatta ön planda tutan, Emmy Ödüllü bir oyuncu. Kariyerine ‘Beaches /Kumsallar’ filminde Bette Midler’ın çocukluğunu canlandırdığı rolle başlayan Bialik, Jeopardy suculuğunun yanı sıra ‘Call me Kat’ adında bir sitcom dizisinde başrolü oynuyor.

Yarışmanın 14 Ekim tarihli bölümünde 400 dolar değerinde, aranan soru Şabat kategorisinde ‘Ateş yakmak nedir?’ olacaktı. Bunu için yarışmacılara verilen ipucu geleneksel Şabat yahnisi ‘cholent’in bir fotoğrafı eşliğinde şu soruydu: “Tevrat Şabat’ta bunu yapmayı yasaklar, bu yüzden Yahudi yemeği cholent cuma gününden fırına verilir ve 12 saat boyunca pişer.” Cevabı bulamayan yarışmacalara açıklamayı kendi bilgi dağarcığından yapan Bialik şöyle açıkladı: “Bu yemek uzun süre pişer, Fransızca chaud lent -uzun süre sıcak tutan- kelimelerinden cholent olarak Yidiş diline geçmiştir. İbranice ‘hamin’ olarak da biline bu yemek bir çeşit etli yahni yemeğidir. Şabat’ta ateş yakmak ve yemek pişirmek günah olduğundan Şabat’a girmeden hazırlanan hamin, hiç söndürülmeden elektrikli ısıtıcı veya kısık derecede fırının içinde 12 saate yakın pişer ve Şabat çıkışına kadar sıcak bir halde kalması sağlanır.”

Bialik sosyal medyada, özellikle Instagram ve YouTube’da Yahudi kimliğini ön plana çıkaran programlara imza atıyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün
Yorum Yapmak için üye girişi yapın!Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor...
Üye Girişi yapmak için Tıklayın

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şalom TV Şalom Spotify'da GZ

TÜNELİN UCU - İzel Rozental

TÜNELİN UCU - İzel Rozental

MOZOTROS AİLESİ - İrvin Mandel

MOZOTROS AİLESİ - İrvin Mandel