İzzet Keribar: "Ben Türkiye fotoğrafı çekiyorum"

Türk ve İslam Eserleri Müzesinde İzzet Keribar´ın objektifinden ´Miras: İstanbul´da Osmanlı Mimarisi ve Çini Sanatı´ başlıklı sergi büyük ilgi görüyor.

Elda SASUN Sanat
6 Ekim 2021 Çarşamba

Sergi açılışında konuşan Bakan Ersoy, İzzet Keribar'ın Türk fotoğrafçılığının yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olduğunu, aynı zamanda yeni nesil sanatçıların yetiştirilmesine büyük katkısı bulunduğunu belirtti. İzzet Keribar'ın kültür ve sanat değerlerinin nasıl fotoğraflanacağı hakkında yılların birikmiş tecrübesine sahip olduğunu vurgulayan Ersoy, "İzzet Keribar hocam, başarıları dünyada ödüllendirilmiş biri. Eğer bir turist olarak İstanbul'a gelmiş olsaydım, tarihi eserlerden önce bu sergiyi gezmek isterdim. İstanbul'daki camilerin estetik perspektiflerini hocamız öyle güzel keşfetmiş ki, onun bakış açısıyla o eserleri tekrar görmek isterdim" dedi. Keribar’ın kültür sanat eserlerinin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir kültür elçisi olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, "29 Ekim itibariyle İstanbul'dan başlamak üzere yoğun bir şekilde kültür sanat etkinliklerini hayata geçirmeye, İstanbul’u kültür ve sanatta uluslararası etkinliklerin merkezi haline getirmeye başlıyoruz" bilgilendirmesini de yaptı ve “Bugün, 16. yüzyıl Osmanlı mimarisi ve çiniler konulu, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz ile beraber hazırlanmış bir sergiyi gezdik. İzzet Hoca fotoğraf sanatçısı olmasından öte, kültür ve sanat fotoğrafları konusunda da uzman. Kültür sanat değerlerinin nasıl fotoğraflanacağı hakkındaki bilgisi, fotoğrafa bakış açışını çok daha değerli hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'yi çok seven, İstanbul'un çocuğuyum"

İl Kültür Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz'ın teklifiyle böyle bir proje gerçekleştirdiklerini dile getirerek, sergide emeği geçenlere teşekkürlerini ilettikten sonra Türkiye'yi çok seven bir sanatçı olduğunu vurgulayan Keribar, "Ben İstanbul'da doğan bir İstanbul çocuğuyum; ne fotoğrafı çekersin diye sorduklarında, ‘Ben Türkiye fotoğrafı çekiyorum’ diyorum. Benim amacım Türkiye'yi en iyi yönleriyle yurt dışına tanıtıcı fotoğraflar çekmek. Umarım daha uzun yıllar yapmaya devam ederim" diyerek duygularını ifade etti.

Sergide fotoğrafları yer alan Keribar “Bu sergiyi hazırlarken konu hakkında ‘ne olsun?’ diye sorduklarında, ‘Osmanlı mimarisi olsun’ dedim. ‘16. yüzyıl, Mimar Sinan dönemi olsun’ dedim. Konu kabul edildi.”

Büyük usta Mimar Sinan'ın eserleri ve bu eserlerdeki çinilerin fotoğraflarından oluşan sergide Rüstem Paşa Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Topkapı Sarayı, Piyale Paşa Camii, Şehzadebaşı Camii, Fatih Camii Avlusu, 3. Ahmet Çeşmesi, Mısır Çarşısı, Süleymaniye Camii, Hürrem Sultan Türbesi, Yavuz Sultan Selim Camii, Mihrimah Sultan Camii, Tophane-i Amire, Sultan Ahmet Camii gibi birçok eserin fotoğrafı da yer alıyor. Birbirinden güzel toplam 37 fotoğraftan oluşan sergi, 20 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

Serginin açık olduğu tarihler arasında sanatçı İzzet Keribar, fotoğraf severler için iki atölye çalışması gerçekleştireceğini ve bu çalışmada kendi anlatımıyla sergi gezilerek ‘Mimari Fotoğraf Çekim Teknikleri’ hakkında katılımcılara bilgi vereceğini açıkladı.

İzzet Keribar’ın 30 Eylül Perşembe günü Balat Ahrida Sinagogunda, seçkin davetlilerin katılımı ile gerçekleşen ‘Türkiye Sinagogları’ kitabının yeni baskısını tanıtımı ve İzzet Keribar Fotoğraf Sergisinin açılışından sonra, 2 Ekim günü Türk ve İslam Eserleri Müzesinde açılan bu sergisine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar, protokol üyeleri ve çok sayıda gazeteci ve fotoğraf severler katıldı.

Sergideki fotoğraflara baktığımda, İstanbul’un büyüleyici mimarisini yansıtan bu mekânlarda en küçük detayların içinde gezermiş gibi etkilendim. Sevgili İzzet Keribar Hocamıza daha nice sergiler diliyoruz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün