Ukrayna antisemitizmi yasaklayan yasa tasarısını onayladı

Ukrayna parlamentosu, antisemitizm söylemlerinin ülke içinde yasaklandığını belirten bir yasa çıkardı.

Dünya
29 Eylül 2021 Çarşamba

Ukrayna'da çarşamba günü antisemit duyguların yasak olduğunu belirten yasa tasarısı 450 milletvekilinden 283'ü tarafından kabul edildi. Almanya, Fransa ve Hollanda gibi antisemitizme karşı birçok yasası bulunan pek çok ülke antisemit nefretin her türlü ifadesini suç sayıyor, ancak bu söylemleri barındırma koşulu ile ilgili bir yasa tasarısı bulunmuyor.

Ukrayna'da Antisemitizme Karşı Mücadele Yasası, antisemitizmi “Yahudilere karşı nefret olarak ifade edilen bir Yahudi algısı” olarak tanımlıyor. Bunun örneklerini Holokost inkarı, Yahudi kökenli kişilerin öldürülmesini, zarar verilmesini istemek, gizlemek veya haklı çıkarmak olarak listeliyor. Ancak tasarı Ukrayna'da büyüyen Nazi işbirlikçilerini ulusal kahramanlar olarak yüceltme olgusunu ele almıyor ve yasayı ihlal etmekten suçlu bulunanlar için ceza öngörmüyor.

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada'nın internet sitesine göre, altı milletvekili aleyhte oy kullandı, 40'ı çekimser kaldı ve 33 milletvekili oylamaya katılmadı.  2019'da seçilen Yahudi asıllı Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin yasanın yürürlüğe girmesi için imzalaması gerekiyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün