“Yahudi topluluklarının zor durumlara tepkisi dayanışmanın artması olur”

İsrail İstanbul Başkonsolosluğu, Konsolosluk Şefi Ehud Moshe Eitam, geride bıraktığımız yılı değerlendirirken, Roş Aşana Bayramı için dileklerini de Türk Yahudi Toplumu ile paylaştı.

Toplum
6 Eylül 2021 Pazartesi

“Sevgili Türk Yahudi Toplumu mensupları,

5781 yılının sonuna gelip yeni bir seneye girmeye hazırlandığımız bu dönemde, Yamim Noraim’in ruhuna uygun bir şekilde, dönüp geçmiş seneye bakarak, bir değerlendirme yapmamız gerekiyor. Hepimizin şahit olduğu gibi, geçtiğimiz sene birçok zorlukla karşılaştık; küresel çapta antisemit komplo teorilerindeki artış da dahil, tüm toplumsal ve ekonomik etkileri ile beraber korona salgını varlığını sürdürmeye devam etti, dünyanın birçok yerindeki olağandışı hava olaylarının da gösterdiği gibi ekolojik kriz şiddetini arttırdı ve İsrail ile bazı komşuları arasında da görüldüğü gibi şiddetli çatışmalar meydana geldi.

Fakat geçtiğimiz senenin getirdiği tüm sorunlara rağmen, İsrail Devleti ve dünya genelindeki Yahudi Halkı bu sorunlarla mücadele ederek üstesinden gelmeyi ve bu durumdan daha da güçlenerek çıkmayı başardı. İsrail Devleti koronavirüse karşı yürütmüş olduğu aşı kampanyasında tüm dünyaya örnek oldu. Kuruluşundan bu yana zorlu iklim koşullarıyla mücadele eden bir ülke olan İsrail, iklim değişikliği ile mücadele eden bir dünyada tarım, sulama, hayvancılık, alternatif protein ve su teknolojileri geliştirmenin önemini dünyaya gösterdi. Ayrıca izlemiş olduğu çok taraflı diplomasi sayesinde İsrail hem kendi bölgesinde hem kendi bölgesinin ötesinde aktif bir rol oynayarak barış ve yeni dostlar arayışını sürdürmüş, bu çabalar yeni ülkelerle diplomatik ilişkilerin kurulması ve bölgemizde yeni İsrail diplomatik temsilciliklerinin açılmasıyla zirveye ulaşmıştır.

Geçtiğimiz senenin ortaya çıkardığı bütün meydan okumalar sırasında, Yahudi geleneklerine uygun bir şekilde, Türkiye Yahudi Toplumu’nun mükemmel bir şekilde organize olup üyelerinin ihtiyaçlarını karşıladığına, gerçekleştirdiği kültürel ve sosyal aktivitelerle üyelerini çevrimiçi yöntemlerle birbirine bağlayıp bu süreçten daha da güçlenerek çıktığına büyük bir memnuniyetle şahit oldum. Bu, bizim büyük bir gurur duyarak dünyadaki diğer Yahudi topluluklarında da gözlemlediğimiz bir durum; Yahudi topluluklarının zor durumlara tepkileri topluluk içi dayanışmanın artması olmaktadır.

Hepinize Şana Tova u Metuka dileklerimi iletiyorum. Umarım bir sonraki Roş Aşana’da geçtiğimiz senenin sorunlarını geride bırakmış bir dünyada yaşıyor oluruz.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün