İsrail´de dışkı kirliliğine DNA´lı Çözüm

Dünyanın en çok köpek sahiplenilen şehri Tel Aviv´de hayvan dışkılarının sokakta bırakılması bir türlü önlenemeyince yeni bir uygulama başlatıldı. Buna göre, sahipli köpeklerin DNA´ları toplanacak ve köpeklerinin dışkılarını sokakta bırakan kişiler belirlenerek ceza kesilecek.

Dünya
16 Temmuz 2021 Cuma

İsrail'in Tel Aviv şehrinde yerel yönetimler yıllardır farklı yöntemlerle sokaklardaki köpek dışkılarıyla başa çıkmaya çalışıyor. Belediyenin kurduğu onlarca köpek parkı ve şehrin dört bir yanına koyduğu dışkı toplama poşetlerine rağmen köpek sahipleri hayvanlarının dışkılarını toplamadığı için şehrin sokaklarına her ay 500 kilo köpek dışkısı bırakılıyor. 

Bu nedenle yerel yönetim yeni bir ceza uygulaması başlattı. Artık köpek sahipleri, hayvanlarının DNA'larını belediyenin veri tabanına kaydetmek zorunda olacak. Görevliler de sokakta bırakılan dışkılardan örnek alıp veri tabanındakilerle karşılaştırarak köpek sahibinin kimliğine ulaşacak ve para cezası kesecek. Dışkıyı yerde bırakan köpek sahibinden numune alma ve test masrafları da tahsil edilecek.

Belediyeden yapılan açıklamada, kamusal alanın temizliğine vurgu yapılarak, "Uygulama, köpeklerinin dışkısını toplamayan köpek sahiplerinin davranışlarını değiştirmeyi ve şehirdeki yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor" denildi. 

İsrail İçişleri Bakanlığı'na sunulan kanun teklifinin kısa sürede onaylanmasının ardından uygulamaya girmesi bekleniyor. Tel Aviv Belediyesi, geçen sene nisan ayında, köpek dışkısı miktarında önemli bir artış olduğunu tespit ettikten sonra belediye kampanya başlatmış ve 100'den fazla şehir temizleme merkezi açmıştı. Yeşil Devriye adıyla kurulan çevre ekibi ise köpeklerinin dışkısını almayan 3 bin 500'den fazla kişiye ceza yazmıştı. 

Aynı uygulama geçen ay Avustralya'nın Baden şehrinde de yürürlüğe girmişti. Pandeminin etkisiyle köpek sahiplenenlerin oranı artınca sokaklardaki dışkı kirliği de tırmanışa geçmişti. Belediye Başkanı Stefan Szirucsek, "Sokakta ayakkabınıza köpek kakası bulaşmasından daha kötü çok az şey var" demişti. 

 Kaynak: Sputniknews

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün