WEB´DEN SEÇMELER

•Erdoğan´ın kendisi bile ikili ilişkilerin önemli karşılıklı çıkarlara dayandığını açıkça belirtti. İsrail de Türkiye ile olan bağlarından epeyce faydalandı. 2016´ya gelindiğinde ve Türkiye var olan ilişkilerini düzelttiğinde, Netanyahu Filistinliler üzerindeki etkisini genişletmek için aslında Türkiye´nin kendisine ihtiyacı olduğuna ikna oldu. Türkiyeli STK ve medya kuruluşlarına vize sağlayan İsrail, Türkiye´nin Gazze, Batı Şeria ve Kudüs´teki etkisinin kapı bekçisi haline geldi. Louis Fishman (Haaretz) – www.artigercek.com

İzak BARON Diğer
14 Temmuz 2021 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

  • NETANYAHU’YU NE ÜLKESİNİ GÜÇLÜ BİÇİMDE SAVUNMASININ, NE İBRAHİM ANLAŞMALARI’NIN, NE ABD’NİN BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KUDÜS’E TAŞIMASININ, NE EKONOMİ VE PANDEMİYLE MÜCADELE PERFORMANSININ KURTARABİLDİĞİNİ DE NOT DÜŞMEK

İsrail’de oniki yıl kesintisiz başbakanlık yaptıktan sonra nihayet Netanyahu’yu safdışı edecek koalisyon kuruldu. Gerçekten, tersten ifadeyle, sözkonusu koalisyonun biricik birleştirici unsurunun “Netanyahu’dan kurtulmak” ve belki beşinci kez üst üste seçime gitmekten sakınmak olduğunu ileri sürmek yanıltıcı olmaz. Aynı resim, Netanyahu’dan kurtulabilmelerini teminen diğer parti liderlerinin akıllarını başlarına toplamaları için tam dört kez sandığa gidip, aynı sonuçla karşılaşmak gerektiği biçiminde de çizilebilir. Öte yandan, başta Filistin tüm diğer olup biteni bilerek konu dışında tutarak, hakkında yolsuzluk soruşturması yürütülen Netanyahu’nun evinin kaç kez polis tarafından basılıp arandığını, aleyhine kaç kitlesel gösteri yapıldığını, ikametgâhının kapısında kaç yıl boyunca durmaksızın davul-zurna çalındığını da herhalde anımsamak gerekir. Netanyahu’yu ne ülkesini güçlü biçimde savunmasının, ne İbrahim Anlaşmaları’nın, ne ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının, ne ekonomi ve pandemiyle mücadele performansının kurtarabildiğini de not düşmek.

Aydın Selcen

https://www.gazeteduvar.com.tr/silide-kurucu-meclis-israilde-koalisyon-bizde-yeter-ulan-makale-1528197

 

  • NETANYAHU'NUN İKTİDARDAN DÜŞMESİNDEN BÖLGEDE EN KÖTÜ ETKİLENECEK ÜLKE İSE TÜRKİYE

Netanyahu'nun iktidardan düşmesinden bölgede en kötü etkilenecek ülke ise Türkiye. Şaşırtıcı görünse de, Twitter üzerinden geçtiğimiz aylarda pek çok kez tartışmaya giren Türkiye'nin kabadayı başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Netanyahu arasındaki aşk kaybolmuş değildi. İki lider arasında geçen tartışmalarda, Netanyahu, Erdoğan'a kanlı diktatör demiş, elinde sayısız Kürdün kanı olduğunu söylemiş. Erdoğan’da, Netanyahu'nun 7 yaşında Filistinli çocukları öldürdüğünü söylemişti. Netanyahu'nun iktidarda olduğu 12 yıl boyunca Türkiye ve İsrail'in yaşadığı karşılıklı krizlerin sayısı oldukça fazlaydı. Bu, 2010 Mavi Marmara fiyaskosu ve ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına eşlik eden şiddetin patlak vermesinin ardından 2018'de Türkiye'nin büyükelçisini bir kez daha geri çekmesiyle sona erdi. Ancak, Erdoğan gibi Netanyahu'nun da popülizm ve pragmatizmi her zaman dengelediğini de hatırlamamız gerekiyor. İki devlet arasında sürekli büyüyen ve genişleyen sağlam ekonomik bağlar var.

Erdoğan'ın kendisi bile ikili ilişkilerin önemli karşılıklı çıkarlara dayandığını açıkça belirtti. İsrail de Türkiye ile olan bağlarından epeyce faydalandı. 2016'ya gelindiğinde ve Türkiye var olan ilişkilerini düzelttiğinde, Netanyahu Filistinliler üzerindeki etkisini genişletmek için aslında Türkiye'nin kendisine ihtiyacı olduğuna ikna oldu. Türkiyeli STK ve medya kuruluşlarına vize sağlayan İsrail, Türkiye'nin Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’teki etkisinin kapı bekçisi haline geldi. Asıl şaşırtıcı olan şey ise hükümet tartışmalarında sürekli olarak Erdoğan'ın savunucusu olarak hareket edenin aslında Netanyahu olması. Netanyahu Ankara'yı çok sert bir şekilde sallama konusundaki isteksizliğini sert bir şekilde eleştiren en sadık müttefiklerine ve koalisyon ortaklarına (birçoğu şu anda yeni hükümette en üst sıralarda yer alıyor) karşı geri adım attı.

Çok sayıda örnek var. 2013'te, şimdiki Başbakan Naftali Bennett, Netanyahu'nun Mavi Marmara olayı nedeniyle Erdoğan'dan özür dilemesine ilişkin endişelerini dile getirdi; sonra Habayit Hayehudi partisinden meslektaşı Ayelet Shaked (şimdi İçişleri Bakanı) Erdoğan'ı ‘İslamcı bir antisemit’ olarak nitelendirdi. 2014'te Erdoğan, Shaked'i Hitler ile karşılaştırarak sert bir şekilde saldırdı ve İsrail'in savaş suçlarının Nazilerden daha kötü olduğunu söyledi. 2018'de Erdoğan, büyükelçinin Ankara'ya dönmesini emrettikten sonra Bennett bir kez daha Türk lideri küçümsediğini dile getirerek, ‘Erdoğan'ın tepeden tırnağa Hamas terörüne bulaştığını’ söyledi ve milyonlarca dolar değerindeki Marmara tazminat anlaşmasını imzalamanın ‘ciddi bir hata olduğunu’ yineledi. Erdoğan'n Knesset'in Yahudi Ulus Devleti tasarısını geçirmesine sert tepkisinin ardından Bennett, Erdoğan'ı hem kendi ülkesinde hem sınırlarının dışında Kürtleri avlayan ve öldüren bir diktatör olarak nitelendirdi.

Yeni hükümet içindeki Erdoğan düşmanlığı ise Bennett ve Shaked ile sınırlı değil. Şimdi Maliye Bakanı olan Avigdor Lieberman, 2015'te Netanyahu'nun Dışişleri Bakanı olarak görev yaparken, Erdoğan'ı ‘Antisemitik bir zorba’ olarak nitelendirdi ve Avrupa'yı 1930'ları aratmayan bir korkaklıkla suçladı. Erdoğan, Mısırlı Mursi'yi deviren darbenin arkasında İsrail'in elinin olduğunu iddia ettiğinde, Lieberman, Erdoğan'ı Nazi propagandacısı Joseph Goebbels'in ideolojik varisi olarak tanımladı. Gerçekten de Erdoğan o dönemde Netahyahu'nun giderek artan otoriterliğine karşı bir karalama kampanyası işlevi gördü. 2019'da Netanyahu'ya karşı gerçekleştirilen eylemlerden birinde, eylemciler Osmanlı fesleri giyerek, ellerinde Erdoğan'ın fotoğraflarıyla birlikte 'Erdoğan zaten burada' pankartları taşıdı.

Louis Fishman

https://artigercek.com/haberler/haaretz-netanyahu-nun-ardindan-turkiye-yi-zor-gunler-bekliyor

 

  • MARCH OF THE MUSİC YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA “HOLOKOST GERÇEKLİĞİ İLE POZİTİF DİRENÇ” EĞİTİMİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN KATILMAYA HAK KAZANDIKLARI BİR GEZİDİR. BU GEZİDE, SAVAŞTAKİ İSMİ İLE THERESİENSTADT, ŞİMDİKİ İSMİ İLE TEREZİN KENTİNE GİDİYORUZ.

“Holokost, unutulmaması ve unutturulmaması gereken bir vahşet. Dünyada hiç kimse bir kez daha böylesine bir vahşeti yaşamamalı. Türkiye’de de bu konuda, günden güne artan çok kıymetli çalışmalar yapılıyor. “March of the Music” öğrenci hareketini 2016 yılında oluşturdum. March of the Music yurt içi ve yurt dışında “Holokost Gerçekliği ile Pozitif Direnç” eğitimimi alan öğrencilerin katılmaya hak kazandıkları bir gezidir. Bu gezide, savaştaki ismi ile Theresienstadt, şimdiki ismi ile Terezin kentine gidiyoruz. Bu gezinin öğrencilere koyduğum tek bir şartı var, o da geziden sonra hissettikleri ve deneyimleri ile ilgili bir ürün vermeleri. Yetenekleri, aldıkları eğitim veya istekleri her ne yöndeyse bu ürünleri yaratıyorlar. Verdikleri bu ürünlerini tamamlamalarını takiben dünyada çalınmasını, yayınlanmasını, basılmasını sağlıyorum. Çünkü benim için içimizdeki üretici ve yaratıcı ruh ile tanışmak ve onu canlı tutmak, kendi özgün tınımızı bulmak, barışın başlıca şartı.

Gezi, aynı zamanda ortağı olduğum “Gustav Mahler: Everlasting Hope / Terezin Composers” Vakfı'nın düzenlediği müzik festivalinin bünyesinde gerçekleşiyor. Aynı zamanda benim de konser verdiğim bu festival, birçok müzisyen ve müzikolog ağırlıyor. Festival içinde hem konserlere hem de derslere katılıyoruz. Festival programının dışında, gençleri Terezin’de; bu şiddet dolu tarihin geçtiği yerlerde dolaştırıyorum. Getto’da kalan tutsakların kaldıkları barak’larda kalıyoruz. Orada kalmak bile başlı başına bir deneyim. Ben şahsen orada kaldığım gecelerde hiçbir zaman uyuyamıyorum. Festival komitesi ve benim tarafımdan, sadece bu gezinin gençlerine özel düzenlenen bölümü ise, Theresienstadt’tan savaş bittiği için kurtulabilen bir survivor ile tanışma toplantısıdır. Gençlerle uzun uzun aramızda tartışıp sorular hazırlıyoruz ve bu soruları, survivor’a sorma imkânı buluyorlar.”

Renan Koen (Berken Döner ile söyleşi)

https://www.gazeteduvar.com.tr/terezin-toplama-kampindan-dunyaya-renan-koen-ile-pozitif-direnc-uzerine-haber-1528076

 

Takılan tweetler

  • Turkish Embassy DC@TurkishEmbassy

Büyükelçi @HmuratMercan @RabbiMSchneier ev sahipliğinde Hampton Sinagogu'nda Kahvaltı Forumu'nda konuşmacı oldu

Cemaatten katılımcılarla yapılan çok açık ve samimi tartışma, tarihi ve güncel Türk-Yahudi ilişkileri ve dünya meselelerine odaklandı.

https://twitter.com/TurkishEmbassy/status/1414303479317811203

  • Selim Öztürk@selimthe4th

7 Temmuz akşamı Tel Aviv Buyukelciligimiz ve Israil'deki Türkiyeliler Derneği tarafından Eski Yafa'daki kültür merkezimiz Saraya'da 'Yaza Merhaba' etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Türkiyeli Israilliler buluştu. 'Memleketim' şarkısı ise gecede en cok begenilen parca oldu.

https://twitter.com/i/status/1413419497097252867

  • Ata Maden@ceteraetcetera

gece gece lastigim patladi. yarin sabah ameliyatim var, kudus’te kimseyi tanimam etmem, 05:00’te arabayla evden cikmam lazim napicam derken inanilmaz bir sey yasadim, anlatmak istiyorum.

yahudi bir arkadasi aradim, dedi yedidim (“arkadaslar” anlami ibranice’de) diye bir aplikasyon var gonullulerin olusturdugu, 24 saat geliyorlar yardimci oluyorlar gidiyorlar. pek de inanmayarak girdim istek olusturdum.

5 dakika sonra bir telefon. “selam ben yakov, ust sokaginizda oturuyorum 5 dkya ordayim”. yuh dedim indim asagi. adam gercekten   bu saatte arabasina atlamis alet edevatla geldi. avukatmis.

lastigimi degistirdi, yeni lastik alabildigimde yazacagim gelip alacak. para diyecek oldum, dedi “yuzunuzdeki gulumseme bize yeter.” bindi arabasina gitti. sokakta kalakaldim oyle. İnanamiyorum

araba kokusu yaptirmislar ondan verdi bir de. gittikten sonra o kokuya sarilip uyusam mi, arabaya mi taksam bilemedim yahu. neyse oyle yazmak istedim, dunya gercekten boyle insanlarin hatrina donuyor herhalde

https://twitter.com/ceteraetcetera/status/1413224749258493956

  • Alp Emeç@AlpEmec

İsrail'in Filistin'e yönelik yasa dışı ilhak faaliyetlerine ve askeri müdahalelerine tepki gösteriyoruz fakat özellikle Soğuk Savaş'ın başlangıcından itibaren Arap devletlerinin, topraklarında yaşayan Yahudilere nasıl bir muamele sergilediğini biliyor muyuz?

Irak Başbakanı Nuri el-Said:

"Arap-İsrail sorunu çözülmediği takdirde, Arap ülkelerindeki tüm Yahudilere karşı sert önlemler alınması gerekiyor."

Bu söz; Mısır, Irak, Suriye, Ürdün ve diğer Arap devletlerinde Yahudilerin yaşadığı zorlukları özetler nitelikte.

İsrail'in kuruluşunun ardından Trablus'ta, Aden'de, Halep'te, Kahire'de ve Ben Yehuda'da yaşanan katliamları, Farhud olayını iyi bilelim ki Arap-İsrail sorununa ilişkin çok yönlü ve kapsayıcı çözüm önerileri geliştirebilelim.

Her şey, Holokost ile bitmedi.

https://twitter.com/AlpEmec/status/1413167643482370052

  • ivo molinas@basyazar

20 dakikada, bu topraklarda 2400 yıldır var olan  Yahudilerin tarihini merak edenlere... Τα χρώματα της Κωνσταντινούπολης / İstanbul’un Renkleri

https://www.youtube.com/watch?v=3p44dDW9p8A

https://twitter.com/basyazar/status/1414649070438780929

  • Gökhan Çınkara@gcinkara

Türkiye açısından:

-Filistinli aktivist Nizar Banat'ın ölümü dolayısıyla hararetlenen Ramallah sokaklarında göstericilerin sesli talepleri arasında El-Fetih merkezli Abbas liderliğinin görevi bırakmasıydı.

Bölgenin konvansiyonel uyumu özellikle Körfez merkezli yönelimi ise Hamas'a bu kriz ile bir fırsat penceresinin şimdilik açılmamasıydı. Mahmud Abbas'ın son gezisi ile Türkiye son kertede Filistin açısından politik ve legal muhattabanın Ramallah/El-Fetih olduğunu gösterdi.

Yüksek ihtimal Türk tarafı Abbas'a İsrail'e yeni bir sürece girileceğini bildirdiler. Bu süreç öncesi hem politik gerginliği kontrollemek hem de Arap sokağına sıcak mesaj için Abbas ile görüşüldü.

Diğer önemli bir mesaj ise TR'nin bu kısıtlı fotoğrafla Mısır ve Suudi Arabistan'ın bölgesel stratejilerine uyumun belirtilmesidir. Körfezle başlayan ılımlılaşma, bu tür dış politika tutarlılıklarla devam ettirilecektir yani Arap Dış Politikasına uyum mevcuttur mesajı da olabilir

-IL ve TR taraflarında diyalogun sürecinin belirtilmesi kayda değer. Burada anlatılmak istenen iki ülke arasındaki tartışmalı konuların müzakere ile çözüme kavuşması olacak.

IL tarafı TR ile Hamas meselesinde daha samimi ve açık bir ilişki bekleyecektir ve bunu kurumsal ve hukuki bir zemine oturtma talebi olacaktır. TR ise Mısır ve şimdi IL ile Doğu Akdeniz'de oluşan bloklaşmayı kendi lehine çevirmek isteyecektir.

Ayrıca CB Erdoğan'ın Gazze'ye ve Ramallah'a gezi düzenlemesi önündeki engellerin kaldırılması da diğer konulardan olsa gerek. Ayrıca Gazze'de daha fazla inisiyatif alınması beklenecektir.

https://twitter.com/gcinkara/status/1414703491638075394

 

Ağa Takılanlar Öneriyor

  • Auschwitz belleği: Esther Bejarano – Gasnime Gülmez

“Geçmişte yaşananlar sizin suçunuz değildi. Ancak geçmişte yaşananları öğrenmek istemediğinizde, işte o zaman siz de suç işlemiş olursunuz.”

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA)

“Kim ki biz hayatta kalanlara madalya takarsa; o da bir yükümlülüğü taşır hale gelir. Bu yükümlülük, bizim çalışmalarımızın temelini oluşturan, ortak ‘bir daha asla’ içindir.”

https://www.evrensel.net/haber/437793/auschwitz-bellegi-esther-bejarano

  • Gaya balığı geldi madame! - Lian Penso Benbasat

https://t24.com.tr/yazarlar/lian-penso-benbasat/gaya-baligi-geldi-madame,31733

  • 'Yanlış Bilinenleri Düzeltmek Ya Da Bir Mezarlığın Tarihi'

Turgutlu Kent Müzesi Sorumlusu Mehmet Gökyayla, Atatepe'de bulunan mezarlar ile ilgili bilinmeyenleri kaleme aldı...

https://www.turgutluyanki.com/yanlis-bilinenleri-duzeltmek-ya-da-bir-mezarligin-tarihi/45094/

  • Arap ülkelerinin İsrail'le normalleşme serüveni: Zorunluluklardan 'ittifak'a giden yol - Avad Er-Rucub

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/arap-ulkelerinin-israille-normallesme-seruveni-zorunluluklardan-ittifaka-giden-yol/2295536

  • Yahudi sorunu – Birol Başkan

https://www.politikyol.com/yahudi-sorunu/

  • Yahudi Paranoyası – Birol Başkan

https://www.politikyol.com/yahudi-paranoyasi/

  • Yahudi Kıyımı – Birol Başkan

https://www.politikyol.com/yahudi-kiyimi/

  • Abdülhamit ile Rothschildler arasındaki bağ neydi - Prof. Dr. Kemal Üçüncü

https://odatv4.com/abdulhamit-ile-rothscildler-arasindaki-bag-neydi-09072136.html

  • Afganistan'ın tek ve son Yahudisi: Taliban gelirse ülkeyi terk ederim – Mustafa Bağ

https://tr.euronews.com/2021/04/29/afganistan-n-tek-ve-son-yahudisi-taliban-gelmeden-once-ulkeden-ayr-lmay-istiyor

  • Sami Kohen ve dış haberciliğimiz – Murat Bardakçı

https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/3128809-sami-kohen-ve-dis-haberciligimiz

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün