Mezuniyet törenlerine neden ihtiyaç duyarız?

Mezuniyetler, insan hayatında belki de en çok iz bırakan ritüellerdendir. Çocukluktan gençliğe, gençlikten yetişkinliğe en sevdiklerimizin alkışları şahitliğinde gerçekleşen bir geçiş törenidir. Hem bitişi hem başlangıcı barındırır. İçinde hem şükran hem veda vardır.

Toplum
30 Haziran 2021 Çarşamba

Mezun öğrenci, anne-baba, aile büyükleri, öğretmen her bir birey için özel anlamı vardır mezuniyet törenlerinin. Mezun olacak her öğrenci, özenle hazırlanmış bu törenlerde, öncelikle o güne kadar kendisine emeği geçmiş, hayatına dokunmuş kişileri düşünür. Başarılar, çabalar, denemeler, yanılmalar, fikir değiştirmeler, ödüller, korkular, tedirginlikler, heyecanlar, gururlar, mutluluk ve sevinçler bir film şeridi gibi gözünün önünden geçer. Mezuniyet keplerini fırlattığında bir dönemi geride bırakıyor olmanın haklı gururunu yaşar.

Hangi yaşta olursa olsun alınan her mezuniyet sertifikası, mezuna, “Artık sen belli becerilere, yetkinliklere sahipsin, çeşitli zorluklardan geçtin, bu serüvenin sonunda yeni haklar ve başarılar kazandın” der. Yepyeni başlangıçların ve ufuktaki hayallerin gerçekleşebileceği sinyalini verir.

Kendi çocukları için geldikleri bu törenlerde aileler mezuniyet cübbesini giyen diğer tüm çocukların büyüdüklerine de şahitlik ettiklerini fark eder. Mezun olan tüm çocuklar, onların anne ve babaları, hatta yakın akrabalarıyla ortak kurum kültürünü paylaştıklarını ve büyük bir ailenin parçası olduklarını hisseder. Eğitimciler, idareciler küçük yaşta tanıdıkları, bilgi ve becerilerini paylaştıkları mezunlarının yuvadan uçuşları ile hüzünlenir, yeni başarılar için güzel temennilerde bulunurlar.

İlkokul mezunları

Kısacası, küçük büyük bir şekilde herkesin kalbine dokunur mezuniyetler…

2020-21 Eğitim-Öğretim Yılı’nın sonuna geldiğimiz bu günlerde mezuniyet törenlerini sık sık duyar olduk. Okullar pandemi koşullarına uygun olarak mezuniyet törenlerini düzenlemeye başladılar.

Ulus Özel Musevi Okulları’ndaki törenler de ard arda büyük bir coşkuyla gerçekleşiyor.

 

Serim Koen

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı UÖMO Ortaokul Mezunları sertifika töreninde buluştu... Törende bugün lise öğrencisi olan Serim Koen, "Son bir buçuk senede birbirimizi çok özledik. Ama biliyorum ki, aynı sıralara oturduğumuzda bunların hiçbirinin bir önemi kalmayacak ve biz ekip olarak harika şeyler yaratmaya devam edeceğiz. Neden mi? Çünkü biz Ulusluyuz" diyerek seslendi.

 

Mezuniyetler, aynı zamanda hayat başarısının da kutlamasıdır…

Pandemide uzun süre evde kalan ve sınırlı olarak açılan okulumuza özlemle koşan öğrencilerimize baktığımızda, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının onların hayatlarında ne kadar önemli bir yeri olduğunu açık ve net olarak görebiliyoruz. Onlar, değer gördükleri, sevildikleri, yeni bilgiler öğrendikleri, güvenli bir ortamda yaşıtlarıyla sosyalleşebildikleri, belli kurallar çerçevesinde birey olarak hayatı prova edebildikleri ve bütün bunları yaparken kendilerini çok mutlu hissettikleri ikinci yuvalarına neşe içinde koşuyorlar aslında.

Okul, öğrenciye hayatın küçük bir modelini sunar. Kendi biricik benliğini oluşturmaya çabalayan çocuğa ilişkiler kurma, sürdürme, değişme, değiştirme, dönüşme, bilgi ile zenginleşme imkanı yaratır. Öğrencileri sınıflarda, koridorlarda, oditoryum, yemekhane, kantin, bahçe, laboratuvar, spor salonları, sanat atölyeleri, enstrüman odaları gibi ortak mekanlarda hayal ederken, bu mekanlarda birlikte gerçekleştirilen etkinliklerin, oynanan oyunların, yapılan şakaların, itişip kakışmaların, sohbetlerin, sorgulanan ve saygı duyulan kuralların onların gelişimine olan katkısını da göz ardı etmemek gerekir.

Çocuklar, güven duydukları bir ortamda, deneyimli eğitmenler eşliğinde hayatı deneyimler. Bazen düşerler, o zaman da yeniden ayağa kalkmayı öğrenirler. Bir dönemin bittiği, yeni bir dönemin başladığının habercisi olan mezuniyet törenlerinde birey olarak geriye bakma ve düşünme fırsatını bulurlar. Yaşamlarının içinde ne kadar çok şey başardıklarını görürler. Onları her zaman destekleyen öğretmenlerinin, hayatı birlikte deneyimledikleri arkadaşlarının alkışları eşliğinde yeni hayallerin kapılarını aralarlar. Bu onları öylesine mutlu eder ki, yeni bir döneme daha özgüvenli birer yetişkin olarak başlarlar.

İşte bu yüzden mezuniyetler sadece akademik başarının kutlanması değil, o güne kadar yaşanan hayat başarısının da kutlamasıdır.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün