Irak, Mısır ve Ürdün´den Bağdat´ta 3´lü zirve

Mısır Devlet Başkanının otuz yıl sonra ilk kez Irak´ı ziyaret ettiği üçlü zirvede ülkeler güvenlik ve ekonomik işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştılar.

Dünya
28 Haziran 2021 Pazartesi

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi ve Ürdün Kral II. Abdullah, Irak Cumhurbaşkanı Barham Salih ve Başbakan Mustafa el-Kazımi ile bir araya geldi.   

Zirve sonrası yapılan ortak açıklamada, her 3 ülke arasındaki ilişkileri geliştirme yolları vurgulandı. 

Irak'ın bölgesel güvenliği sağlamak için oynadığı dengeli diplomatik çabalarının övgüyle karşılandığını aktaran açıklama, Irak'ın terör örgütü IŞİD ile mücadelesinin bölgede istikrarı sağlamakta önemli etkisi olduğu belirtildi. 

Irak hükümetinin ekonomik reformlarını memnuniyetle karşılaya Mısır ve Ürdün, Irak'ta önümüzdeki ekim ayında yapılması öngörülen seçimlerin başarılı geçebilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdiler. 

Liderler, Suriye'nin 10 yıllık iç savaşına, ‘güvenlik ve istikrarı koruyacak ve mültecilerin dönüşü için yeterli koşulları sağlayacak’ BM kararlarına dayanan siyasi çözümleri görüştüler.  

İsrail ile Filistinliler arasında ‘adil ve kapsamlı bir barışa’ ulaşmak ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için çabalanması çağrısında bulundular. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün