Biden, Eric Lander´ı atadığı bilim danışmanı rolünü kabine üyeliğine çıkardı

Trump zamanında 18 ay boyunca boş bırakılan Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi başkanlık koltuğunu, adını insan genom projesi ile duyuran Yahudi asıllı bilim insanı Eric Lander dolduracak.

Kültür
3 Şubat 2021 Çarşamba

Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi, Biden’ın inisiyatifi doğrultusunda tarihte ilk kez kabinede de temsil edilecek. Lander'ın aynı zamanda Biden'ın bilim danışmanı olacağı kaydedildi.

Eric Lander, Brooklyn’de Yahudi bir aileden geliyor. Babası avukat, annesi öğretmen olan Lander, küçük yaştan beri matematiğe meraklıydı ve lise hayatından itibaren makaleler yazarak çeşitli ödüllere layık görülmüştü. Princeton Üniversitesinden birincilikle mezun olan Lander, matematik, ekonomi ve nörobiyoloji konuları ile ilgilendi. Bununla yetinmeyen Lander, hücre biyolojisi ve genetik konusunda uzmanlaştı. Nihayet tüm bu alanlardaki birikimini birleştirerek genlerin haritasını çıkarmak üzere bir bilgisayar algoritması geliştirdi. 1990’da MIT’de profesörlük yaparken kurduğu Whitehead Enstitüsünde, başta insanlara en çok benzeyen maymunlar olmak üzere memelilerin genom haritalarını çıkarmaya başladı. Lander burada durmayarak insan genomunun sırrını ortaya çıkarmak için MIT ve Harvard Üniversitesi ile işbirliği içinde genom çalışmalarını tüm bilim camiası ile paylaşarak, tıbba geniş katkılar sağlama hedefi güden Broad Enstitüsünü kurdu. Lander dünya çapında ses getiren İnsan Genomu Projesinin baş mimarı oldu. 2001’de ilk kez insanın tüm DNA dizilimini gözler önüne seren makalede yazarlar listesinde ilk Eric Lander ismi yer alıyor. Lander’ın başını çektiği genetik biliminin kanser tedavileri için sağladığı fayda paha biçilmez oldu.

2004’te Time dergisi Eric Lander’ı zamanımızın en etkili 100 insanından biri seçti. 2013’te 3 milyon dolarlık Breakthrough Ödülünün sahibi oldu. Mayıs 2020’de Papa Francis, Lander’ı Vatikan Bilim Akademisinin üyesi yaptı.

Trump yönetimi boyunca korona salgını, iklim değişikliği ve hava kirliliği konusunda bilimin rehberliği göz ardı edilmişti. Biden ile gelen bu değişimin ABD’nin ulusal bilim ve teknoloji stratejisini yeniden canlandıracağı umut ediliyor.

Ulusal Bilim Akademisinin Başkanı Marcia McNutt, Eric Lander’ın bilimin birçok alanındaki uzmanlığı ve disiplinler arası yaklaşımıyla tam bir Rönesans bilimcisi olduğunu söylüyor ve yeni yönetim için ilham verici bir seçim olduğunu ifade ediyor. Lander medyaya yaptığı açıklamada, “II. Dünya Savaşından beri ülkemiz bilim ve teknolojiye en çok ihtiyacı olan dönemindedir. Şimdi buna nasıl yaklaşacağımız kalan yüzyılı belirleyecektir. Biden bilimin merkezi rolünü anlamış bir kişiliktir. Halkıma hizmet edecek olmaktan derin bir onur duyuyorum” dedi.

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün