Demokrasi(!) savaşçısı

Selin BARLAS Köşe Yazısı
26 Mart 2025 Çarşamba

Economist dergisini karıştırırken bir makale dikkatimi çekti… Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalia bölgesinde Rusların öldürmek istediği bir iş adamı (Armin Papperger) hakkındaki yazı aslında adamdan ziyade dünyadaki silah üretimi ve yatırımına dair tehlikeli veriler barındırıyor.

Armin Papperger dünyanın zıvanadan çıktığı, herkesin vahşileştiği ve mantığın artık aranıp bulunamadığı bir nizamdan kâr ediyor. Almanya’nın en büyük silah üreticisi Rheinmetall şirketinin patronu Papperger geçtiğimiz sene ortaya çıkan suikast planlarından sonra ikamet ettiği Vestfalia bölgesinde devlet tarafından koruma sayısı arttırıldı. Artık Almanya şansölyesi ile eşit güvenliğe sahip.

Papperger ölüm tehditleri ve artan güvenliğe rağmen sürekli aktif ve şirketi ile olan kontratı “başarıları” sebebiyle uzatıldı.

1990’larda mühendis olarak işe başladığı bu şirkette 2013’ten bu yana yönetici olarak göreve devam ediyor.

Lockheed Martin, Northrop Grumman gibi birçok Amerikan silah devinin yanında Rheinmetall da büyük üreticiler arasına girdi.

Bavaryalı Armin Papperger doğduğu yıllarda Batı Almanya’da zorunlu askerlik olmasına rağmen orduda hiç görev almadı. Bir spor kazası sebebiyle orduda görev yapamadığı halde tank kullanmayı bilen bir iş adamı.

Gerçi Rheinmetall yönetim kurulundaki herkes ürettikleri silahları kullanmayı bilmek zorunda!

Şimdi Rheinmetall ve Papperger’e bakacak olursak Avrupa’nın silahlanması gibi sıcak bir konunun bu şirket ve yöneticisinin önemini arttırıyor.

NATO harcamaları sebebiyle Amerika’nın silah ve para desteğini kesmekle tehdit ettiği Avrupa başının çaresine bakmaya başlamış bile demek gayet yeridir.

Geçtiğimiz hafta Rheinmetall 2024 rakamlarını açıkladı. Yüzde 36’lık bir artışla 10 milyar dolarlık bir kazanç sağlanmış. Bu yıl için öngörülen ciro ise yüzde 30 artış…

Demek oluyor ki silahtan geçilmeyecek ve savaşlar bitmeyecek…

Papperger geçtiğimiz yıl ve bu yıl için hedeflerini açıklarken 2027 yılında kazançlarının 20 milyar doları bulmasını ve nihayetinde 40 milyar dolara ulaşmak istediklerini de belirtti.

Trump’ın yarattığı belirsizlik ortamında, Putin’in gözü dönmüş bir şekilde Ukrayna’ya girmesiyle Avrupa’nın teyakkuz hali Rheinmetall’in milyarlarca dolarlık kazancının katlanarak artacağını çok açık gösteriyor.

Avrupa Birliği 19 Mart’ta 150 milyar Euro’luk ortak bir savunma bütçesi hususunda mutabakata vardı. Ursula Von der Leyen yaptığı açıklamada “daha çok Avrupa üretimini destekleyecek, savunma sanayii gelişimini arttıracak talep ortamı oluşturulmasına” vurgu yaptı.

Bu açıklamalar Papperger ve Rheinmetall için tabiatıyla sevindirici. Unutmayalım ki bu şirket 2023 yılında 1,2 milyar Euro ödeyerek mühimmat üreticisi İspanyol şirketi Expal ile anlaştı. Mühimmatın yanı sıra tank, drone ve otomobil üretimi de yapılıyor. Geçtiğimiz yıl şirketin büyümesi yalnızca parasal olmadı… 1000 kişinin işe alındığı ve büyüdükleri de gözden kaçmamalı. Romanya, Macaristan ve Litvanya’da fabrikalar açıldı. Hatta Volkswagen’e ait bir fabrikayı alıp silah üretiminde kullanmak konusunda da çalışmaları sürüyor.

Rheinmetall 1889’dan bu yana silah üretiyor…

II. Dünya Savaşı’ndan sonra özellikle silah üreticilerine duyulan nefret Almanya’da artmıştı…

Papperger gibi silah ve savaş üzerinden para kazanan bir ismin Almanya’da önceki savunma bakanlarının geçmişte görüşmek istemediği hatta toplantılarda elini bile sıkmadıkları bir figür olduğunu hatırlatmak gerek.

Ancak şimdi dünya değişirken yeni ittifaklar ve farklı bir düzen kurulurken silah üreticilerine ihtiyaç duyulması dengeleri değiştirmeye başlamış gibi…

2024’te bir Alman kanalına verdiği röportajda Papperger “İlk günden beri doğru bir iş yaptığımı düşünüyorum çünkü NATO, Almanya ve Avrupa’nın güvenliği ve dolaysıyla demokrasi için mücadele ediyorum bunun için de suçlu muamelesi görmem doğru değil” dedi.

Rheinmetall şirketinin yöneticisi olarak 2020’den bu yana şirketin hisselerini alarak elde ettiği 145 milyon Euro’luk şahsî kazancını da unutmamak lazım…

Demokrasi(!) için mücadele ederken kendisi de gayet zengin oldu…

Şubat ayında Münih’teki Güvenlik Konferansında Papperger’in etrafı Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte gibi isimlerle doluydu…

Diyeceğim o ki, II. Dünya Savaşı’ndan sonra silah üreticilerine duyulan kin geçmişe benziyor…

Liderler ve Papperger arasındaki sıcak münasebet ise bunun en açık ispatı…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün