Türkiye´nin anahtarı İstanbul´da!

Zehra ÇENGİL Köşe Yazısı
3 Nisan 2024 Çarşamba

Hafta sonu tüm Türkiye’nin gündemi 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri oldu. Pazar günü dolup taşan okullarda, vatandaşlarımız sabah saatlerinden itibaren sandıklarda oylarını verip, akşam da demokrasiyi ve desteklediği partinin haklarını korumak adına oy sayımlarına katılarak ülkenin kaderini belirleyecek bir karara imza attı. Cumhuriyet Halk Partisi ise 1977'deki genel seçimlerden sonra ilk kez birinci parti konumuna yükselerek adeta tarih yazdı.

CHP, 2024 yerel seçimlerinde büyükşehir belediyelerinden 14, il belediyelerinden 21, ilçe belediyelerinden 337 ve belde belediyelerinden 48 olmak üzere toplamda 420 belediye başkanlığı kazandı. Büyükşehirlerden İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Denizli, Muğla, Aydın, Tekirdağ, Mersin, Adana, Manisa’da birincilik ipini göğüsleyen CHP’nin, Adıyaman gibi sürpriz illerdeki zaferi de biz seçmenlere Türkiye’deki siyasi iklimin değişeceğini net bir şekilde işaret etti.

En çekişmeli geçen ilimiz şüphesiz İstanbul oldu. Ekrem İmamoğlu ve rakibi Murat Kurum için aylar öncesinden startı verilen anketler, analizler, mitingler, eylemler/ söylemler seçime yaklaştıkça zirveye tırmandı. Baş döndürücü bir tempoyla, İstanbul’da adım atılmadık yer bırakmayan adayların, halktan aldığı tepkileri bazen sinirlenerek, bazen gülerek izledik. Yapılan sokak röportajında, halkın adayların ismini bile karıştırdığı anlar, aklımızda hoş bir seda olarak kalmasının yanı sıra, seçime damgasını da vurdu. İstanbul’un kazananı ‘Ekrem İmaro’ dersem, sanırım hepiniz anlarsınız.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yeni döneminde başarılar dilerken, İstanbul’da ilçe belediye başkanlığı sayısını 14’ten 26’ya çıkaran CHP’nin bu büyük başarısına değinmemek olmaz. Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu, Özgür Çelik ve ekiplerinin belirlediği adaylar ile AKP’nin yöneteceği belediyelerin sayısı 24’ten 13’e düştü. CHP’nin İstanbul’da en büyük rakibinin elinden aldığı ilçeler arasında Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Tuzla veeeeeee (Ekrem İmamoğlu tonlamasıyla) Üsküdar bulunuyor. Bu vesileyle bir parantez açarak tüm Türkiye’de -adaletli bir şekilde kampanyasını yürüterek- göreve başlayacak olan başkanlarımızı kutluyoruz.

EKONOMİNİN KALBİ 16 MİLYON NÜFUSLU BU ŞEHİRDE ATIYOR

Peki İstanbul zaferi ne anlam ifade ediyor? İstanbul Ticaret Odası’nın geçtiğimiz senelerde yaptığı araştırmaya göre; ekonominin kalbi Türkiye’de tek başına 68 şehrin toplamından daha fazla milli gelir üreten İstanbul’da atıyor. Vergi gelirlerinin ve dış ticaretin neredeyse %50’sini üreten bu büyük şehri üst üste kazanmak da, eğer ikinci döneminde elde ettiği meclis çoğunluğuyla da başarılı bir performans sergileyebilirse Ekrem İmamoğlu için daha önce telaffuz edilen Cumhurbaşkanlığı hayalini gerçeğe çevirebilir. Çünkü Türkiye’nin anahtarı İstanbul’da. 1994- 1998 yılları arasında Refah Partisi’nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan da, siyasi yasağının kalkmasının ardından önce başbakan sonra ise Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturarak üçüncü döneminde de ülkemizi yönetmeye devam ediyor.

İmamoğlu’nun kazanımının ardında, İstanbullu’ya geçen dönem verdiği güvenle beraber ülke ekonomisinin içinde olduğu durum da yatıyor. İBB Başkanı olarak ailelere verilmesini organize ettiği süt, anne kart, kreş gibi hizmetler; öğrenciler için açılan yurtlar, burslar, kaliteli yemeği uygun fiyatlara yiyebileceğiniz Kent Lokantaları, İBB Sosyal tesisleri çok büyük bir artı puandı.

Ulaşım sorunu için elini taşın altına koyarak İstanbul’a kazandırdığı metrolar, Kanal İstanbul’un karşısında durarak İstanbul’un Muhafızı lakabını hak etmesi de kaçınılmaz olarak onu bu seçimin şampiyonu yaptı.

Şimdi sırada 31 Mart 2024 seçiminde galip gelen tüm başkanlar için İstanbul’u ve tüm Türkiye’yi layığıyla yönetmek var. Bileğinin hakkıyla ve halkın iradesiyle yönetime gelen herkese yeni görevinde başarılar diliyoruz.

ŞALOM VE SEÇİM SÜRECİ

Medyanın değerli bir temsilcisi olan gazetemiz ŞALOM’a ve Genel Yayın Yönetmenimiz İvo Molinas’a da seçimlerde herkese eşit mesafede durduğu, tüm adaylarla röportaj için fırsat verdiği ve gazete binamızda da misafir olmak isteyen her görüşten adayı sonsuz bir samimiyetle ağırladığı için teşekkür ediyorum.

Davet edilerek proje tanıtım toplantılarını gazeteci kimliğimizle takip ettiğimiz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geniş bir röportajla sesini duyurmaya gayret ettiğimiz Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve gelecek dönem planlarını kaleme aldığımız Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ı başarılarından dolayı tekrar tebrik ediyoruz.

Bizimle birlikte, okuyuculara seslenmek isteyenlere her zaman kapımız açıktı ve her daim öyle olacak. Davet edildiği bu kapıdan girerek konuğumuz olma inceliğini gösterenlere sevgi ve saygıyla…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün