Şemini – Şabat Ahodeş Biz vazgeçemeyiz

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
3 Nisan 2024 Çarşamba

Tsav peraşası boyunca Bene Yisrael Aaron ve oğullarının açılış günündeki özel törene nasıl hazırlandıklarına tanık olur. Sekizinci günde Aaron Kohen Gadol olarak hizmet vermeye başlar. Her şey yolunda gider gibi görünmektedir ancak bir sorun vardır. Yapmaları gereken her şeyi yapmalarına rağmen Şehina ifşa olmamıştır. Altın buzağı günahından dolayı Tanrı’nın kendisine kızgın olduğunu düşünen Aaron ise suçu kendisinde aramaktadır. Moşe Tanrı’ya dua eder ve Şehina’nın varlığı ortaya çıkar.

Mişkan Tanrı’nın altın buzağı günahından dolayı Bene Yisrael’i bağışladığının kanıtıdır. Bu yüzden Aaron veya başka birinin varlığı nedeniyle tören sekteye uğramamıştır. Ancak Aaron bir şeyi doğru anlamıştır. Altın buzağı yanlışından sonra birtakım şeyler değişmiştir.

Matan Tora sırasında gelini selamlamak üzere dışarıya çıkan bir damat gibi Tanrı Bene Yisrael’e Tora vermek için yanlarına gelmiştir. Ancak Bene Yisrael bu denemeden başarısızlıkla çıkar altın buzağıya taparlar ve birçok şeyin değişmesine neden olurlar. Artık bizim O’na gitmemiz gereklidir. Elbette Tanrı bizleri affetmiştir. Ancak artık görevimiz O’na ulaşmak için O’na doğru içtenlikle koşmaktır. Bu yüzden her şey her zaman istediğimiz gibi gerçekleşmemektedir. Bu fedakârlık gerektiren hayatımızın en önde gelen önceliği olmalıdır. Aaron işte bunun farkındadır. İstemeye, dua etmeye ve yalvarmaya devam etmesi gerektiğinin farkındadır.

Bunu anlayabildiysek daha az hüsran ve hayal kırıklığı yaşayacağız demektir. Hepimiz insan olarak her şeyin istediğimiz gibi olması gerektiğini hak ettiğimizi düşünürüz.  Bu gerçekleşmediği zaman da hayal kırıklığı peşimizi bırakmaz. Ancak gerçekten istediğimiz şey mutlaka Tanrı ile bir ilişki içinde olmaktır. Sorunlarımız olduğunda bu ilişkiye bakıp kendimizi görmek ve içimize bakmak son derece önemlidir. Teilim 27’de hepimizin bildiği bir pasuk vardır. “Kave el Ad… hazak veyaamets libeha vekave el Ad… / Tanrı'yı özle; kalbini güçlendir ve cesaretlendir ve yine Tanrı'yı özle.”

Bu pasuk bize hayat bizi yere serdiğinde ne yapacağımızı öğretir: Güçlü olmak ve hemen ayağa kalkmak. Vazgeçemeyiz, sabrımızı, soğukkanlılığımızı, umudumuzu, inancımızı yitiremeyiz. 

Dualarımız kabul olmayabilir ama tekrar dua ederiz. Cevap gelmediyse dua etmeye devam ederiz. Hâlâ daha cevaplanmasa da dua etmeye devam ederiz. Biz vazgeçemeyiz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün