Vayakel - Kiyor

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
6 Mart 2024 Çarşamba

Çölde inşa edilen Mişkan çadırının en ilgi çekici eşyalarından biri Mişkan çadırının girişinde bulunan ‘Kiyor’ olarak bilinir. Kohenler işlerini yapmadan önce buradan su ile ellerini ve ayaklarını yıkarlar sonra da Mişkan’a girebilirlerdi.

Mısır’da iken kadınlarımız devamlı olarak çoğalmayı ve aile yaşamının devamını sağlamak amacıyla akşam saatlerinde eve dönen eşlerine bakımlı görünmek konusunda çok hassas olmuşlardır. Bunun için bakımları sırasında aynalar kullanmışlar ve bu aynaların boyanmış hallerinden Kiyor imal edilmiştir.

Gemara Masehet Sota’da, Mısır'da kadınların rolünü daha da detaylandırır. Kocaları, çabaları nedeniyle gerek fiziksel gerekse manevi olarak kırılmış ve çökmüş haldedirler. Kadınlarımız eve dönen eşlerine yemek hazırlayarak, temizlikleri için su taşıyarak ve kendi öz bakımlarına özen göstererek onları ayakta tutmaya çalışırlar. Böylelikle aile yaşamı ve halkın çoğalması devam etmiş, bunu kırmak amacıyla hazırlanan hiçbir plan başarıya ulaşamamıştır. Gemara, Yahudi ulusunun Mısır’dan kurtarılmasının doğru kadınlar sayesinde olduğunu çok güçlü bir şekilde ifade eder.

Kadınlarımız aile yaşamının devamı konusundaki gayretleriyle doruğa ulaşmışlardır. Derinlerde kimsenin keşfetmediği güç kaynakları bularak ayakta kalmayı ve ailelerini korumayı başarmışlardır.

Bu nedenle aynalar özellikle Kiyor için kullanılmıştır. Mişkan’da görev almak üzere Kiyor’un karşısına gelen Kohen’e oradaki aynalar seslenir: “Eğer bir lider olarak, ilham verici bir figür olarak hizmet ediyorsan, özel bir güce ihtiyacın var!” Bu konuma erişen kişi, işler zorlaştığında dağılamaz. Mısır’daki kadınların ilham verici örneğini takip etmesi ve gizli gücü keşfetmesi gerekir.  

Her sabah Berahot olarak okuduğumuz kutsamalardan biri “amaavir şena meenenu utnuma meafeafenu/ gözlerimden uykuyu ve göz kapaklarımdan yorgunluğu gideren” şeklindedir. Çünkü O her gün karşılaştığımız zorluklarla başa çıkmak ve harika şeyler yapmak için ihtiyaç duyduğumuz içsel gücü bulmamızı sağlamaktadır.

Artık içimize dönmek ve gücümüzü keşfetme zamanıdır.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün