Türkiye Kupası Fenerbahçe Beko´nun

Geçtiğimiz hafta sonu Konya´da düzenlenen Final-Four sonucunda, kupaya uzanan takım Fenerbahçe Beko oldu. Sarı-Lacivertliler bu kupayı 8. kez müzesine götürdü.

Derya CERASİ Köşe Yazısı
21 Şubat 2024 Çarşamba

Çeyrek Finaller

Ligde ilk yarıyı ilk 8 içerisinde bitiren takımların çeyrek final bileti aldığı Türkiye Kupası, salı ve çarşamba günleri oynanan çeyrek final maçları ile başladı.

İlk maçta Anadolu Efes sahasında, Manisa Büyükşehir Belediyesi’ni rahat bir oyunla 94-85 ile geçti ve adını Final-Four’a yazdırdı. Shane Larkin’in 23 ve Will Clyburn’un 22 sayısı ile Anadolu Efes rahat bir galibiyete imza attı. Günün ikinci çeyrek final mücadelesi ise Pınar Karşıyaka ile Galatasaray Ekmas arasında İzmir’de oynandı. Seyirci desteğini arkasına alan Ufuk Sarıcı yönetimindeki Pınar Karşıyaka, ikinci yarıda baskısını hissettirerek Vitto Brown’un 25 sayısı ile galibiyete ulaştı. Yakup Sekizkök’ü takımın başına getiren Galatasaray Ekmas’ta ise yeni transfer tecrübeli oyuncu Klemen Prepelic’in 19 sayısı galibiyet için yeterli olmadı.

Çarşamba günü ise yine iki maç vardı. İlk maçta Beşiktaş Emlakjet Bahçeşehir Koleji’ni 96-81’lik skorla geçti. İlk üç çeyrek başa baş giden skora rağmen, son çeyrekte seyircisi ile havayı yakalayan Siyah-Beyazlılar farkı açtı ve Final-Four’a adını yazdırdı. Son çeyrek final eşleşmesi ise İzmir’de Aliağa Petkim ile Fenerbahçe Beko arasındaydı. İlk periyotun bitiminden itibaren oyuna ağırlığını koyan Fenerbahçe Beko rahat bir tempoyla maçı kazandı ve Beşiktaş’ın rakibi oldu.

Yarı Finaller

Final-Four’un ilk gününde cuma günü yarı final maçları oynandı.

İlk eşleşme Anadolu Efes ile Pınar Karşıyaka arasındaydı. Genellikle oyun hakimiyetini elinde bulunduran ancak bir türlü farkı açamayan Anadolu Efes, periyotları hep önde bitiren taraf oldu. Yine Shane Larkin’in performansının öne çıktığı Lacivert-Beyazlılar Pınar Karşıyaka’yı 81-77’lik skorla, kupanın dışına itmeyi başardı. Pınar Karşıyaka’da ise Errick McCollum’un 20 sayısı galibiyet için yeterli olmadı.

Cuma gününün ikinci maçı ise Fenerbahçe Beko ile Beşiktaş Emlakjet arasında oynandı. Beklentilerin aksine farkın maçın başından itibaren yüksek olması, heyecanı biraz öldürdü. İlk çeyrek skoru 32-8 gibi sürpriz bir skordu. Sonrasında da Sarı-Lacivertliler hiç arkasına bakmayarak maçı hep aynı tempoda sürdürdü ve 99-68 gibi ezici bir skorla finale yükselmeyi başardı. Johnathan Motley 23 sayı ile oynarken, Tarık Biberovic ve Sertaç Şanlı da 13’er sayı ile katkı verdi. Final-Four’un ilk gününde özellikle günün ilk maçında salondaki seyirci sayısının azlığı basketbol adına olumsuz bir görüntü oldu.

Final Maçı

Adlarını finale yazdıran Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko pazar günü karşı karşıya geldi. İlk çeyreğin sonuna kadar başa baş bir mücadele devam ediyordu. Elijah Bryant ile Nick Calathes’in üzerine hücum eden Anadolu Efes, savunmada ise rakibini durdurmadı. İlk periyotun sonu ile ikinci çeyreğin başındaki serisi ile farkı açmayı başaran Fenerbahçe Beko, ilk yarıyı 42-35 önde kapadı. İkinci yarıya da iyi başlayan Sarı-Lacivertliler farkı bir ara 18’e kadar çıkardı. Ancak Anadolu Efes pes etmedi ve Shane Larkin’in sayıları ile farkı biraz olsun azalttı. Buna cevap veren ise Scottie Wilbekin oldu ve üçüncü çeyreğin sonunda tekrar toplanan Fenerbahçe Beko, son periyotta da iyi savunmaya devam ederek maçı 80-67 kazandı ve kupayı müzesine götürdü.

Final maçında Fenerbahçe Beko 21 asist ile oynarken, buna karşılık sadece sekiz top kaybı yaptı. Anadolu Efes ise bu istatistiklerde 11 asiste karşılık 12 top kaybında kaldı. Ribaundlardaki 35’e 29’luk Fenerbahçe Beko üstünlüğü de eklenince, Fenerbahçe Beko galibiyete ulaşan taraf oldu.

Öne Çıkanlar

Anadolu Efes’te Will Clyburn ve Darius Thompson beklentilerin altında kalan performanslar gösterdiler. İlk maçta 22 sayı atmasına rağmen, özellikle final maçında Will Clyburn’den iyi bir form göremedik. Alışık olduğumuz bire-bir sonrası hem orta mesafe hem üç sayı çizgisinin gerisinden yüksek yüzde ile isabet bulan Clyburn bu turnuvada bu isabetleri bulamadı. Darius Thompson da hem saha içi organizasyonu hem de skora katkı sağlama anlamında Larkin’e pek de yardımcı olamadı. Erdem Can’ın ayrılmasından sonra koç Tomislav Mijatovic önderliğinde kritik galibiyetler alan Anadolu Efes kupayı müzesine taşıyamadı.

Fenerbahçe Beko üç maçında da aynı yabancı seçimleri ile parkeye çıktı. Nick Calathes, Scottie Wilbekin, Marko Guduric, Nigel Hayes-David ve Johnathan Motley Sarunas Koç Jasikevicius’un tercih ettiği oyuncular oldu. Yam Madar veya Tyler Dorsey’in hiç düşünülmemesi dikkat çeken noktalardan biri oldu. 14 Aralık tarihinde Fenerbahçe Beko’nun başına geçen Sarunas Jasikevicius, daha önce oyuncu iken Fenerbahçe forması ile uzandığı kupaya bu kez koç olarak ulaşmayı bildi.

Scottie Wilbekin hem hücumda hem savunmada, özellikle Anadolu Efes karşısında, müthiş bir performans gösterdi. Attığı 18 sayının yanında savunmada, çabuk ayakları ve gücü ile hiç geri adım atmadı ve önemli pozisyonlarda takımına avantaj sağladı. Sarı-Lacivertliler’de turnuva boyunca öne çıkan diğer oyuncular Nick Calathes, Nigel Hayes-Davis ve Tarık Biberovic oldu. Nick Calathes final maçında 10 sayı, 11 ribaund ve yedi asist ile triple-double’un kıyısından dönerken, Nigel Hayes-Davis yaşadığı sakatlığı yavaş yavaş atlatmakta olduğunu gösterdi. Tarık Biberovic de son dönemdeki iyi performansını bu turnuvada da devam ettirdi ve hücumda özgüvenle şutlar kullanarak isabetler buldu.

Sonuç olarak geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle iptal edilen Türkiye Kupası, 2024 yılında Konya’da gerçekleşti ve şampiyonluğu ulaşan Fenerbahçe Beko oldu. Milli maç arasından sonra 29 Şubat’ta Euroleague heyecanı devam edecek.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün