Gülümseyerek aydınlanmak isteyenlere: ´Yaşam Koçu´

Zehra ÇENGİL Köşe Yazısı
10 Ocak 2024 Çarşamba

Zamane trendlerinin hayatımızın ortasına sürpriz bir yumurta gibi bıraktığı popüler tabirlerden biri de yaşam koçluğu. Hafızamı iyice yokluyorum da, bir meslek dalı olarak ‘yaşam koçu’ 80’li yıllarda doğmuş ve bir çok değişime şahitlik etmiş bir birey olan benim jenerasyonumun gençliğinde yoktu.

Bugün ise istikrarı ve nasıl para kazanıldığını temsil eden 2. evi, enerji sistemini dengelemenin ve zihinsel bir esenliğe ulaşmanın formülü olan kök çakraya yapılan şifa çalışmasını, kıtlık bilincini, karma terapisini duymayan neredeyse kalmamıştır.

İşte festival filmlerimizin en değerli yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz’u ortak paydada buluşturacak kadar yetenekli bir oyuncu olan Doğu Demirkol, bu cuma vizyona girecek olan ‘Yaşam Koçu’ filminde danışan kişinin kendinin en iyi versiyonu olmasını vadeden bu meslekteki aşırı iddialı örnekleri alaycı bir dille sinemaseverlerle buluşturuyor.

Yapımı Wovie, Dmc & Netd ve RetroPro’ya ait, yapımcılığı Samsun Demir, Emrah Güzelkokar ve Özgür Akbaş tarafından üstlenilen; Doğu Demirkol’un senaryosunu yazdığı ve başrolünü Yağmur Tanrısevsin ile paylaştığı 'Yaşam Koçu' filminin galası önceki akşam Kanyon AVM’de yapıldı.

Filmde Doğu Demirkol’un canlandırdığı Cafer isimli karakter, aşık olup bir türlü açılamadığı ve kankalık vasfıyla eşlik ettiği çaptan düşmüş ünlü oyuncu Helin (Yağmur Tanrısevsin) ile onun kariyerini tekrar yoluna koyabilmek için falcıların, yaşam koçlarının ve şifacıların kapısını aşındırıyor. Kendisi de konservatuvardan atılmış bir oyuncu olan Cafer, yaşam koçluğuna dair insanların doyurulamaz inançlarını görünce, hayatının en iddialı rolünü oynamaya karar veriyor ve bir anda kendini ülkenin en popüler yaşam koçu olarak buluyor. Gün geçtikçe çevresinde oluşan mürit halesinin etkisiyle kerameti kendinden sanan Cafer’in gerçeği bulma hikayesi ise izleyiciye durmadan kahkaha attıracak müthiş bir hikayeye dönüşüyor.

SALONDAKİ GÜLME KRİZLERİNE ŞAHİDİM

Yaşam Koçu, şu anda cezaevinde bulunan sosyal medya fenomeni Dilan Polat’ın eşi Engin Polat’a dans ettiği ‘Yesmar Yesmar’ şarkısıyla açılışını yaparak, alt metinde hepimize verdiği ilginç bilinçaltı mesajıyla başlıyor. Doğu Demirkol da galaya Yaşam Koçu kıyafetiyle katılarak bütünün eksik parçalarını kusursuz bir şekilde tamamlıyor.

Şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki senaryoyu kaleme alan Doğu Demirkol, son derece gerçekçi tespitlere imza atmış. Aile evini ‘arınma evine’ çeviren Cafer’in google’a bakarak ses, alan, dans, su, karma terapisi yaptığı sahnelerde sinema salonunda gülme krizine giren seyirciler olduğuna bizzat şahit oldum.

Demirkol, rolünün bu denli gerçeğe yakın olması için de fazlasıyla araştırma yapmış, hatta para harcamış. Gala öncesi yapılan basın toplantısında konuşan oyuncu, “Filmi araştırırken, ses ve karma terapistine gittim. Havaya yazmayayım diye çoğunun seansını aldım. Ses terapisi aldım 45 dakikası 145 euroydu” itirafında bulunarak sektörde kazanılan bütçelere de dikkat çekiyor.

“İNSANLARIN İÇİNDEKİ BOŞLUĞU EĞİTİMLE DOLDURAMAZSIN”

Yaşam koçluğuna başlamasından itibaren sırasıyla para makinesi alan, Levent’te bir villa tutan, yapay zekaya bir kişisel gelişim kitabı yazdıran Cafer’in hikayesindeki başarının püf noktasını, filmde Bülent Çolak’ın oynadığı Hakkı Abi karakteri çok güzel özetliyor aslında… ‘İnsanların içindeki boşluğu eğitimle dolduramazsın’

Bazen yaşadıkları mutsuzluklar, başarısızlıklar sebebiyle kendilerini kayıp ruhlar gibi hisseden beyaz yakalılar ya da cemiyet insanları. Bazen de bir mumun karşısında iki saat boyunca dikilerek şifa arayan akademisyenler… Artık hiçbirine şaşırmıyoruz.

1 ay önce 500 dolara üç gün karanlık bir inziva odasında yemek yemeden, su içmeden kendini terbiye eden şahıslara da şaşırmadık. Hatta hemen ardından Çağla Şikel de 3 gün boyunca gözlerinde bantla yaşadı ve hayatındaki ışığı bu bantlar açılırken gözyaşlarıyla karşıladı.

Tüm mesele insanların hayatındaki anlam arayışı. İnsanoğlunun Antik Çağ’dan beridir süregelen mutluluk arayışını Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas’ın gündem olan 20 Aralık 2023 tarihli yazısında okumuştuk. Molinas, kapitalizmle birlikte insanın beynine ve yüreğine, sürekli tatmin edilemeyecek bir ihtiyaç/ tüketim modeli sunularak, bireylerin sahip olamadığı maddeler/ duygular ile nasıl da mutsuz olduklarını çok güzel anlatıyor.

Erişemedikleri sevinçlerle başa çıkmak zorunda kalan herkesin ‘Yaşam Koçu’ filminde resmedildiği şekliyle hac kıyafetleri giyen bir yaşam koçuna inanma, ya da yalan bir karakterle herkesi ikna ederek sektörden intikam alırken, bu karakterin karanlık dehlizlerinde kaybolan bir şifacının peşine takılma ihtimali var.

ÇAKRALARINIZ GERÇEĞE AÇILACAK

‘Yaşam Koçu’ filmi çakralarının gerçeğe açılmasını isteyenler için birebir reçete tadında. Doğu Demirkol ve senaryo ekibinin güncel konulardan faydalanarak yazdığı hikayede gülümseyerek aydınlanacaksınız. Bu aydınlanmayı yaşarken karşınıza Cüneyt Özdemir, Semih Erden gibi tanıdık yüzler de çıkacak.

Bir süre önce mal varlıklarına el konan sosyal medya fenomeni ve güzellik merkezi sahibi Özlem Öz ve Tayyar Öz'ü de anımsamama sebep olan ismiyle filmimizin baş karakteri Cafer Tayyar Güzel’in sloganındaki gibi ‘Biz başarıya saat kurarız’ demek isteyenlere; önce kendilerini keşfetmeleri, sonra da içindeki boşlukları doldurmak için sadece ve sadece sevdikleri, kendilerini mutlu eden şeylerin üzerine gitmeleri tavsiyesiyle….

MÜSTAKBEL KAYINVALİDE OYA BAŞAR: “OĞLUMUZUN FİLMİNİ İZLEYECEĞİZ”

Bu arada minik bir magazin notu: Gala gecesinde filmi izleyenler arasında Doğu Demirkol'un sevgilisi Ayşe Kırca'nın annesi Oya Başar da vardı. Başar, "Doğu Demirkol son zamanlarda hoş şeyler yapıyor. Projeyi biliyorum. Oluşurken birlikte çok konuştuk. Hasta hasta kalkıp geldik oğlumuzun filmini izleyeceğiz" diyerek çok tatlı bir açıklama yaptı ve Demirkol’un aileye girdiğini de onaylamış oldu.

Gecenin davetlileri arasında en dikkat çeken isimlerden biri de kara para aklayan fenomenlerin, sahte koçların korkulu rüyası avukat Feyza Altun’du. Zaten o olmasaydı, bu gala eksik kalırdı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün