“Bu filmi bilhassa erkekler izlemeli”

Zehra ÇENGİL Köşe Yazısı
27 Aralık 2023 Çarşamba

Aslında şubat ayında seyirciyle buluşması planlanan fakat tüm ülkeyi derinden sarsan 6 Şubat Depremi sebebiyle vizyonu ertelenen ‘Kadınlara Mahsus’ filmi, cuma günü beyazperdede yerini aldı.

Usta yönetmen Serdar Akar’ın imzasını taşıyan, yapımını Limit Yapım’ın üstlendiği Kadınlara Mahsus’un galası Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Melisa Aslı Pamuk, Ceyda Düvenci, Aslı Tandoğan, Müjde Uzman, Yurdaer Okur, Şebnem Sönmez, Elifcan Ongurlar, Merve Çağıran, Başak Parlak, Nami Esatgil, Halil İbrahim Yılmaz ve Ertan Saban’ın rol aldığı film kadına şiddet konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Yapım, hayatlarında yeni bir sayfa açmak için ‘Kadınlara Mahsus’ kampında bir araya gelen sekiz kadının hikâyesini anlatıyor. Hayatlarındaki erkeklerle ilişkilerinde çıkmaza giren, birbirini hiç tanımayan sekiz kadın, katıldıkları kadınlara mahsus bir kişisel gelişim kampında, içlerinden birinin kocasının metresine ve oğluna sahip çıkmak zorunda kalınca tüm bildiklerini unutuyorlar.

Gala öncesi sahnede kısa bir konuşma yapan oyuncular, dayanışma mesajı verdi. Ceyda Düvenci, “Kadına şiddetin gazetelerde manşetlerden inmediği bir dönemde biz, ‘Kadın kadının yurdudur’ diyoruz. Filmimizde her anlamda şiddet görmüş kadınlar kendilerini bulacak. Çıkış yollarından biri olarak umut ettiğimiz kadının kadına verdiği desteğin aslında birçok şeyi değiştirebileceği inancını doğurmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Müjde Uzman da “Filmimiz farklı dertlerden muzdarip, fakat birbirlerine tutunarak, dayanışma içinde ayağa kalkan kadınların hikâyesini anlatıyor. Bir derdi olan, güzel mesajlar veren bir film çektik” diye konuştu.

“SEVMEYİ BİLMEYEN BİR TOPLUMUZ”

Aslı Tandoğan, bu filmi özellikle erkeklerin seyretmesi gerektiğini vurgularken, “Erkekler, eşlerine nasıl davrandıklarına dikkat etmeli çünkü evlatları onlardan gördüklerini uyguluyor” dedi. Deneyimli oyuncu Yurdaer Okur ise “Genelde erkeklere mahsus filmleriyle tanınan Serdar Akar’ın kadınlara mahsus yaptığı bu filmde oynamaktan ötürü çok mutluyum. Sevmeyi bilmeyen bir toplumuz, sevmeyi yanlış öğrenen erkekler var aramızda. Önce erkeklere sevmeyi öğretmek lazım” ifadelerini kullandı.

Başrollerden Melisa Aslı Pamuk, yurt dışındaki evine hırsız girip pasaportunu çaldığından dolayı galaya katılamadı.

ACI ÇEKEN 8 KADININ İÇSEL YOLCULUĞU

Senaryosunu Nergis Otluoğlu Akoğlu’nun yazdığı, filmde blogger, avukat, öğretmen gibi çeşitli meslek gruplarından kadınların hayatlarındaki derin boşlukları doldurmak ve birbirlerine ayna tutmak amacıyla şehrin dışında, sakin ve her şeyden uzak bir kampta bir araya gelmesi anlatılıyor. Bu kadınların hayata bakış açıları da çok farklı. Mesela biri ‘Tek meselesi çocuk yapmak olanlardan mısınız?’ felsefesiyle hareket ederken, diğerinin en çok övündüğü özelliği ise annelik. Hepsinin ortak noktası da bir eksiklik hissi… Kimisi aldatıldığından bu duyguyu yaşıyor, kimisi çocukluk travmalarından… Acı çeken sekiz kadının içsel yolculuğunu hiç sıkılmadan, hem gülerek hem de üzülerek izliyoruz.

Tam da ümitlerin tükendiği noktada Melisa Aslı Pamuk’un canlandırdığı İpek karakteri, içindeki gücü fark etmesi gereken bu yara almış kadınları yanına alıyor ve “Hayalleri gerçekleştirmek için uyanmak gerekir” diyor onlara. Bu defa da Melek (Aslı Tandoğan) karakterinin, kocası Metin’in (Yurdaer Okur) onu aldattığı Aynur (Elifcan Ongurlar) ve bu ilişkiden doğan çocuğun kampa gelmesiyle farklı bir sınava giriyorlar. Aynur’un şiddetten kaçıyor olması, bir kadın dayanışmasını doğuruyor ve bu yardım çığlığına hepsi bir olup cevap veriyorlar. Yurdaer Okur’un rol aldığı dayak sahneleri fazlasıyla gerçekçi, canlandırdığı karakterden nefret ettirdiğine çıkışta dinlediğim izleyici yorumlarından bizzat şahit oldum.

Yer yer espriler, yer yer hüzün barındıran ‘Kadınlara Mahsus’, finalde umut dolu bir duyguyla salondan ayrılmanızı sağlayacak.

Cem Karaca’nın Gözyaşları: Filme açılan ilk dava reddedildi

19 yıl önce aramızdan ayrılan usta sanatçı Cem Karaca’nın müzikteki etkileyici yolculuğunu ve kişisel mücadelesini beyazperdeye taşımayı amaçlayan Cem Karaca’nın Gözyaşları filmine açılan durdurma kararı talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Filmin çekilmemesi için dördüncü eşi İlkim Karaca dava açmıştı. Geçtiğimiz aylarda, filme dair tüm video, fotoğraf, fragman, film kaydı gibi görsel ve işitsel kayıtların yayınlanmasını önlemeye yönelik açılan durdurma kararı talebi mahkeme tarafından reddedildi. Film, 26 Ocak’ta tüm Türkiye’de vizyona girecek.

Fikri Harika Prodüksiyon ve Aytaç Medya’nın ortak yapımcılığında çekilen, danışmanlığını Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca’nın yaptığı film, sanatçının hayatının sürgün kaldığı Almanya’dan Türkiye’ye dönüşüne kadar olan dönemini anlatıyor.

İsmail Hacıoğlu’nu Cem Karaca olarak izleyeceğimiz filmde deneyimli oyuncu Fikret Kuşkan’ı baba Mehmet Karaca, Yasemin Yalçın’ı anne Toto Karaca rolünde göreceğiz. Projede ayrıca, Melisa Aslı Pamuk, Meral Çetinkaya, Melisa Döngel, Buçe Buse Kahraman, Kubilay Tuncer, Alper Saldıran gibi birbirinden değerli oyuncular rol alıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün