Portekiz´de boşanma süreci!

Zehra ÇENGİL Köşe Yazısı
23 Ağustos 2023 Çarşamba

Yazımda aramızda birçok kişinin ilgi alanına girme potansiyeli olan, tabii ki de kimseye lazım olmamasını arzu ettiğimiz bir süreçten bahsetmek istiyorum: Portekiz’de boşanma.

Binlerle telaffuz edilen kısmımız Portekiz-İspanya vatandaşlığına kazandığı hakkı değerlendirerek çifte vatandaş oldu. AB vatandaşı olmanın harika yanları var, ceketinizi alıp evden çıkarak metrobüse biniyor gibi başka bir diyarı vizesiz ziyaret edebiliyorsunuz. Bazı ülkelere girişte self check-in yapabiliyor, vize polisinin şüpheci sorularıyla muhatap dahi olmuyorsunuz. Bunlar gerçekten rüya gibi…

Gelelim işin kabusvari kısmına. Yaşadığım örneği paylaşmak ve önlemleri almanız adına sizi uyarmak boynumuzun borcu. 2018 yılında dünya evine girdikten sonra, 2020’de ‘Bir arkadaşa bakıp çıkacaktım’ mantığını uygulayarak boşanma kararı aldık. Beykoz Aile Mahkemesi’nde pandemiden hemen önce anlaşmalı olarak beş dakikada boşandık. Yanlış duymadınız! Evlilik işlemleri çok daha uzun ve çileliydi.

Tabii o dönem mutlu gideceğini umduğumuz evliliğin heyecanıyla, vatandaşlığa başvururken kendi soyadımla birlikte, evlilik vasıtasıyla gelen ikinci soyadını da kullandım ve ayrıldıktan sonra başıma gelen tüm belalar bununla başladı. Türkiye’de boşanma davasının tamamlanmasının ardından Nüfus Müdürlüğüne bir dilekçe vererek, yine bir günde adaletin tecellisini hızlandırılmış turda izledim (Keşke her konuda böyle olsa).

Portekiz’deki avukatımla konuştuğumda ise başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Süreç kısaca şöyle ilerliyor: Önce evliliğinizi, sonra boşanmanızı tanıtmanız gerekiyor. Ardından bu bilgiler doğum belgenize işleniyor ve doğum belgenizde isim değişikliği yapılıyor. Yeniden görülen boşanma davanızla birlikte de tüm bu bahsettiklerim toplamda iki sene gibi bir süreye tekabül ediyor.

Kendi soyadımı da kullandığım için her şey benim adıma bir nebze daha kolay oldu, ama bu yolu tercih etmeyenlere sesleniyorum: Mesela bir ülkeye vize için başvuruyorsunuz, Türkiye’den aldığınız SGK belgelerinde adınız-soyadınız pasaporttakinden farklı… Keza vukuatlı nüfus örneği alıyorsunuz, aynı sorun. Bir de işin şu kısmı var: Eğer eski eşinizle diyaloğunuzu sonlandırarak, birbirinizin yüzüne bakmayacak şekilde ayrıldıysanız vay halinize… Onun Formül A’sı, pasaportunun sayfaları Portekiz’de ‘Sil Baştan’ görülen boşanma davası için gerekiyor… Boşanmayla ilgili tebligatlar onun adresine geliyor. O itiraz ederse süreç uzadıkça uzuyor. Yani “Türkiye’de boşandım, hemen mahkeme kararını tanıtayım. Bu iş bitsin” durumu Portekiz kanunlarına göre söz konusu değil. Harcanan yaklaşık 2500 Euro da cabası…

Siz bu yazıyı okurken, ben yeni pasaportumu almak için Portekiz’de olacağım. Oradan belki taptaze önerilerle dönerim ama bunlardan ilki kesinlikle şu olacaktır: Evlenirken de, boşanırken de iyi düşünmeniz dileğiyle…

161 ülkeye yayılan bir başarı öyküsü

Türkiye’den dünyaya yayılan ve adımları bağışa çeviren ilk sağlık uygulaması olan Help Steps,

161 ülkeye ulaşmış durumda. Gün içinde attığınız adımları HS’ye dönüştürüp, seçilen bir kuruma bağış yaptığınız bu uygulamanın, ayrıca bir kadın girişimci tarafından bulunması ve yönetilmesi de ayrı bir önem taşıyor.

Help Steps’in Kurucu ortağı ve CEO’su Gözde Venedik, yüksek jeofizik mühendisliğini ve 15 yıllık üst düzey görevini bıraktı ve çağa ayak uyduran dijital girişimcilik hayalinin peşinden koştu. Kurumsal hayatını sonlandırarak ‘Dijital Girişimcilik’e yönelen ve kısa sürede sağladığı başarılarıyla gençlere de örnek teşkil eden Venedik, 1,7 milyon kullanıcıya sahip uygulaması

İçin “Hem sosyal sorumluluk taşıyan hem de kullanıcıları spora teşvik ederek çifte katkı sağlayan Helps Steps uygulamasıyla gurur duyuyorum” açıklamasında bulunuyor.

Venedik ayrıca, önümüzdeki günlerde temiz suya erişim, kalıcı barınma, ilaca erişim, sağlık hizmeti alabilme, psikolojik destek, yerel üreticiyi ayağa kaldırma ve eğitimin iyileştirilmesi başlıklarına hizmet edecek yeni iş birliklerine imza atacaklarını belirtiyor.

Toplamda 265 milyar HS adım ile de çeşitli kurumlara bağış yapılmasını sağlayan, Help Steps, sokak hayvanları için faaliyet gösteren STK’lara yapılan adım bağışlarıyla yaklaşık 16 ton mama gönderimine aracılık etti, yaklaşık 7.640 fidan dikiminin gerçekleşmesine katkıda bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün