KORAH - İyi bir eşe sahip olmak

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
21 Haziran 2023 Çarşamba

Levi kabilesi gibi çok özel bir gurubun üyesi olan Korah tarihimizin en zengin insanlarından biri olarak kabul edilir. Gemara, Korah’ın hazinelerinin sadece anahtarlarını taşıyan oldukça fazla sayıda hayvandan söz eder. Bu müthiş zenginliğe rağmen Korah mutlu bir insan değildir ve Moşe Rabenu’ya isyan edecek kadar ileri giden yanlışlarla dolu bir yolu izlemeyi benimsemiştir. Aslında bu isyanın nedenini anlamak hem kolay hem de çok zordur. Bu kadar aptalca bir hareket için Korah’ı ne tetiklemiştir? Hayatını ve her şeyini kaybedecek bu hareketin nedeni ne olabilir?

Midraş bu konuda ilginç bir hikaye anlatır. Levi kabilesi Tanrı’ya hizmet edecek özel bir konuma geldikleri zaman bir arınma prosedüründen geçerler. Bu işlem saçların kesilmesini de gerektirmektedir. Korah da bir Levi olduğu için bütün saçları bu işlemde kesilmiştir. Bu işlemden sonra Korah’ın eşi kocasını aşağılar. Moşe’nin kendisini lider ağabeyini de Kohen Gadol yaptığını, Levilere ise kelliği reva gördüğünü söyleyerek buna katlanmaması gerektiğini iddia eder. Ne yazık ki Korah bu konuda karısını dinler ve ölümcül bir hata yaparak isyanı başlatma kararı alır.

Midraş’ın bu tespitini anlayabilmek için Rabiler başka bir yönden bakmamıza yardımcı olur. Her şeyden önce Korah’ın saçlarına neden bu kadar önem verdiğini anlamaya çalışalım. Neden bir isyan başlatacak kadar ileri gitmesinin sebebini Midraş Korah’ın kesilen saçlarına bağlamaktadır?

Aslında saçlarımız hem vücudumuza bağlı hem de yabancı olan bir şeydir. İşte birçok insan aynı düşünceyle para ve kendisi arasında benzer ilişki kurmaya çalışır.

Aslında para sahibi olmanın hatta çok para sahibi olmanın yanlış bir şey olmadığı açıktır. İnsanoğlu geçimini sağlamak ve daha iyi şartlarda yaşamak için para kazanmak ve daha fazla maddiyata sahip olmak için çaba harcamaktadır bu da yanlış değildir. Bununla birlikte, paraya bağlanmanın, para peşinde koşmanın, birinin mutluluğunu ya da hayatının değerini parasına ya da maddi standartlarına bağlamanın çok yanlış bir yanı vardır. Pek çok insan için para saçları gibidir. Yabancı bir şeydir ama varlıklarının bir parçası kadar o kişiye bağlıdır.

Tanrı, özel bir kabileyi, Levi kabilesini, ruhani arayışlara adayacak bir tarafa yerleştirmeye karar vermiştir. Kutsama törenlerinin bir parçası olarak, saçlarını kesmeleri, kendilerini maddiyattan ayırdıklarını göstererek paranın asla varlığımızın en önemli bir parçası olarak görülmemesi gerektiğini göstermeleri istemiştir.

Korah’ın eşinin şikâyeti saçları kesilen kocasının görünümü ile ilgili değildir. Saçını kendisinde tutması demek, maddiyattan asla ayrılmayarak benliğinin en önemli parçası haline getirme isteğinin açığa vurulması demektir. 

“Para çok iyi bir hizmetkâr ama korkunç bir efendidir” diye bir söz vardır. Para bize hizmet ettiğinde, hayattan zevk almamıza yardımcı olacak şeyleri elde etmemizi sağladığında harikadır. Ancak Korah örneğinde olduğu gibi, hayatımızı ele geçirip bizi kontrol altına alarak mutluluğumuzu ona bağlı hale getirdiğinde korkunç derecede yıkıcı olabilecek kadar da tehlikelidir.

Maddiyatı her zaman hayatımızda tutmak yaşamak için gereklidir. Ancak onu ana konumda tutmaktan uzak durmak gerekir. Maddiyat bizi kontrol etmemeli ama hayatımızı kolaylaştırmak için hizmet etmeye devam etmelidir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün