VAYHİ-Uzun yaşam kaynağı

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
4 Ocak 2023 Çarşamba

Vayhi Bereşit kitabının son peraşasıdır. Bu bölümde Yaakov’un 147, Yosef’in de 110 yaşında ebediyete intikal ettiği yazılıdır. Hemen arkasından okunan ve David Ameleh’in vefatını anlatan ‘Vayikrevu’ Aftara bölümü ilginç bir şekilde peraşa ile bağlantılıdır. Bu bağlantıyı Zohar’ın satırlarında bulmak mümkündür.

Zohar’a göre David doğar doğmaz öleceklerden biridir. Ancak üç önemli sponsor sayesinde yetmiş yıl yaşamıştır. Bu sponsorlar David’e kendi yaşamlarından yetmiş yılı hediye etmişlerdir. Zohar’a göre Avraam Avinu aslında 180 yıl yaşayacaktır. Hayatından beş yılı David’e hediye etmiştir. Zohar Yitshak Avinu’nun 180 yıl yaşadığını bunun da Avraam’ın yılları olması gerektiği kanısına varır. Yaakov da Avraam gibi 175 yıl yerine 147 yıl yaşar. Hayatının 28 yılını David’e hediye eder ve 147 yaşında ebediyete intikal eder. Zohar’a göre Yosef babası gibi 147 yıl yaşayacak iken 37 yılını David’e hediye eder. Yosef 110 yaşında ebedi aleme göç ederken verilen bu hediyeler sayesinde Kral David 70 yıl yaşar.

Ancak daha iyi bilinen bir kaynağa ithafen yine Zohar’a göre David’in yaşamının tamamı Adam Arişon tarafından kendisine hediye edilmiştir. Bin yıl yaşaması öngörülen Adam, David’in ömrünün kısalığını ve yapacağı potansiyel işleri görünce hayatının 70 yılını ona hediye eder ve 930 yaşında dünyadan ayrılır.

Bir yanda David’in yetmiş yıllık yaşamının Adam’ın hediyesi olduğunu öne süren bir bölüm varken diğer yandan bu hediyenin Avraam, Yaakov ve Yosef’den geldiğini söyleyenler de vardır.

‘Hida’ ismiyle bilinen Rav Hayim Yosef David Azulay, görünüşte çelişen bu ifadeleri Zohar'da uzlaştırmaya çalışır. Gemara'nın Masehet Berahot Kral David'in nasıl zar zor uyuduğunu anlatan olağanüstü programı hakkındaki tartışmasını not eder. Bir görüşe göre, David her gece sadece birkaç saat, hatta belki birkaç dakika uyumuştur. Gecenin büyük bir bölümünü Tora öğrenerek geçirmiştir. Kral David uyuduğu kısa anlarda bile derin bir uyku uyumamış Tora çalışırken uyuyakalmıştır.

Bu bilginin ışığında David’in neden hem Adam tarafından hem de Avraam, Yaakov ve Yosef tarafından verilen hediyeye neden gereksinim duyduğunu anlayabilmek mümkündür. Birçok kişi gecelerini sanki bir ölü gibi uyuyarak geçirir. David ise gecelerini Tora öğrenimi ile geçirmiştir. Hem geceleri hem de gündüzleri uyanık kaldığından David’in 70 değil 140 yıla ihtiyacı vardır.

Girişte de söylediğimiz gibi bu hafta ‘vayikrevu’ Aftara bölümünün okunması bir tesadüf değildir. Çünkü peraşada David’in hayatının son sponsorları Yaakov ve Yosef’in vefatları okunur. David’in 70 yıllık hayatının tamamlandığını bu haftada okumak tabiri caiz ise tam oturmuş bir peraşa, aftara uyumunu gözler önüne serer.

Kabalistik öğretide David Adam Arişon’un günahının ‘Tikun’ yani düzeltmesi olarak görünür. Adam Arişon günahı ile dünyaya ölümü getirmiştir. David ise Tanrı’ya yakınlığı ile yaşamı getirenlerdendir. Adam bu yüzden David için sponsor olmayı ister. Çünkü sahip olduğu büyük peygamberlik gücü ile David’in kendi günahının tikun’u olacağını önceden görmüştür. Bu yüzdendir ki David’in soyundan gelecek olan Maşiah bu dünyada ölümün varlığına son verecek ve Adam’ın günahının tikun’u tamamlanacaktır.

Kral David bu tikun durumunu hem gece hem de gündüz Tora öğrenimi sayesinde elde etmiştir David gecelerini ‘ölüm’ halinde yani uykuda geçirmek yerine yaşam kaynağı olarak nitelendirdiğimiz Tora’yı incelemeye adamıştır. Dualarımızda Tora için “ki em hayenu veoreh yamenu” ifadesine yer veririz. Tora sözcükleri buna göre hem yaşam, hem de uzun bir hayatın kaynağıdır. Adam'ın günahını düzeltmemiz ve dünyayı orijinal ruhsal mükemmellik durumuna geri döndürmeye yardım etmemiz, Tora’nın gayretli çalışılması yoluyla mümkün olacaktır.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün