Yıldızlar daha da parlak

Yakir MİZRAHİ Köşe Yazısı
7 Aralık 2022 Çarşamba

Dünya Kupası’nda artık eleme turlarının heyecanı yaşanıyor. Grup aşaması yoğun bir takvime sıkışan turnuvada güçlüler ile çok daha güçlüler arasındaki fark artık biraz daha belirginleşiyor. Organizasyonun her zamankinin aksine Haziran yerine sezon ortasında düzenlenmesi nedeniyle, futbolcular da ritimlerini bulmuş şekilde performans sergiliyor. Şu bir gerçek ki; 2022 Dünya Kupası’nda yıldızlar çok daha parlak şekilde ışıldıyor.

Tüm umutlarını Lionel Messi’ye bel bağlamış Arjantin, Kylian Mbappe’nin sırtında taşıdığı Fransa, Neymar’ın sakatlığı sürecinde Richarlison ile Vinicius’un sürüklediği Brezilya, Foden ve Kane’in yücelttiği İngiltere, Cristiano Ronaldo ile Bruno Fernandes’in ön plana çıkardığı Portekiz, Memphis Depay ve Cody Gakpo ile fark yaratan Hollanda, geleceğin Xavi ile Iniesta’sı olarak görülen yetenekler Gavi ve Pedri de İspanya adına turnuvanın ilk bölümüne deyim yerindeyse damgalarını vurdu.

18 Aralık akşamı oynanacak finalin ardından hangi konuları ele alacağız, hangi mevzuları derinlemesine masaya yatıracağız, teknik, taktik, fizik, kondisyon, formasyon gibi futbolun çeşitli öğelerini ne kadar konuşacağız bilinmez. Lakin bireysel performansların en belirleyici olduğu Dünya Kupaları’ndan birini geride bıraktığımız yönünde epeyce değerlendirmelerde bulunacağız kesin. Kuşkusuz daha önceki turnuvaları da bazı oyuncuların olağan dışı performanslarıyla hatırlıyoruz ama sanırım bu kez daha farklı.

Futbol bir süredir çehresini değiştiriyor, bir dönüşüm içinde. Sahaya çıkan her takım belirli bir futbol anlayışını uygulamaya gayret ediyor, gücü ölçeğinde savunma ve hücum taktiklerini yeşil zemin üzerinde ortaya koymaya çalışıyor. İşte bu noktada terazideki dengeleri bozan yıldız oyuncuların performansı oluyor. Arjantin kalecisi Emiliano Martinez’in “Messi, bu takımın yüzde 99,9’unu oluşturuyor. Diğer oyuncular olarak biz de geriye kalan 0,1’lik kısmını halletmeye çalışıyoruz” şeklindeki sözleri; Arjantin’in Messi’ye bağımlılığın bir özeti. Kylian Mbappe’nin sadece iki Dünya Kupası’nda 9 gole ulaşması ve bunu henüz 23 yaşında gerçekleştirmesi de bir başka olağanüstü durum. 18 yaşındaki Gavi ile 20’sine daha yeni basan Pedri’nin gözlerimizdeki pası silen oyunları takdire şayan. Ronaldo’nun bitmek tükenmek bilmeyen ve takım arkadaşlarına da yansıttığı enerjisi; futbolun bir numaralı kupasına büyük renk katmış durumda.

Kupada yolu yarıladık, artık heyecan dozu daha yüksek ve keyifli maçlar bizi bekliyor. Ve gözler her zamanki gibi parlak yıldızların üzerinde olacak. Bakalım kupayı hangi sıra dışı futbolcu takımına kazandıracak?

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün