Leh Leha - Çadır

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
2 Kasım 2022 Çarşamba

Avraam’ın çadırını bilmeyen yoktur. Her tarafı açık olan çadırda Avraam önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Avraam insanları evine davet eder, yedirir, içirir, onlara sevgi gösterir ve onları Tanrı’ya yaklaşmaları konusunda ikna etmeye çalışan bir kişidir. Avraam onları tek Tanrı inancına davet etmek suretiyle Şehina’nın kanatlarının altına alır. Sifri, Vaethanan peraşasındaki açıklamalarında bizlere önemli bir mesaj verir. Her kim ki bir insanı Şehina’nın kanatları altına olması gerektiği gibi almayı başarırsa o kişi sanki onu biçimlendirmiş, yaratmış ve şekillendirmiş gibidir.

RaMBaM Avraam’ın çocukluk yıllarını özetlerken Ur Kasdim’de bulunan ve sütten kesildikten sonra hemen Yaratıcısını aramaya koyulan bir kişiden söz eder. Kendisine yol gösterecek fikir verecek kimsesi yokken etrafındakiler babası ve çevresi putlara taparken o ortamda Yaratıcısını aramaya çalışan bir çocuk kendine bir yol çizmeye çalışmaktadır. Bütün bu zorluklara rağmen kalbi aramaya devam eder. Gerçeği kavrayana, sağlam bilgeliğiyle doğru yolu anlayana ve bir Tanrı olduğunu öğrenene kadar. Kırk yaşında Tanrı’yı tanıyan Avraam artık herkese bunu yaymaya çalışmaktadır. Bulunduğu ortamda büyük zorluklar çeken Avraam kutsal topraklara olan yolculuğunda her tarafı açık çadırı ile insanlığı şekillendirmeye başlar ve bunu başarır.

Bilge Reş Lakiş Gemara Masehet Sota 10/A’da Avraam’ın Tanrı’nın İsmi’ni söylediği cümlesini farklı açıklar. Elbette Avraam bu İsmi yaymak için kullanmıştır ancak aslında başkalarına öğreterek kime şükretmeleri gerektiğini göstermiştir. Çadırında yemek yiyenler onu kutsamak istediklerinde asıl şükredilmesi gerekenin Tanrı olduğunu işaret etmiştir.

Bütün bunlar, içinde her zaman Avraam’dan bir parça barındıran ve onun başlattığı altın zinciri devam ettirmeye çalışan bizlere bir ders vermektedir. RaMBaN “Maase avot siman labanim / Ataların yaptıkları çocukları için işarettir” esasına işaret eder. Bu yüzden Tora onların yaşamlarını detaylı bir biçimde anlatmıştır. Onların biri bir şey yaşadığında ve olay sonuçlandığında bizlerin de bu olayı benzer şekilde yaşayabileceğimiz söylenmiş ve ataların muhteşem davranışlarını örnek alarak hayatımızı devam ettirmemiz beklenmiştir. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün