Amsterdam´da Genç Türkiyeli Yahudiler

Mois GABAY Köşe Yazısı
28 Eylül 2022 Çarşamba

Amsterdam’da bir Roş Aşana akşamı… Ortak grubumuzdan Tuna Alkan Ablam kocaman bir masanın fotoğrafını paylaşıyor. 50 üniversiteli gencimiz ve 60 yetişkin, 200 kişiyi aşan Hollanda Türkiyeli Yahudiler toplumunun Roş Aşana sederinde buluşan bir kısmı olarak mutlu fotoğraflarda ailelerine, sevdiklerine selam gönderiyor.

Fotoğrafları büyüttükçe hem seviniyor hem de hüzünleniyorum. “Aa o da gitmiş! O ne zaman gitti haberimiz olmadı” gibi tepkiler istemsizce çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda, iş seyahati için Türkiye’ye gelen Hollanda Türkiyeli Yahudilerin genç liderlerinden Rafi A. ile geçirdiğimiz bir tur gününde oradaki yaşam, zorluklar ve fırsatlar hakkında elimden geldiğince fikir almaya çalışıyorum. Rafi, Hollanda Yahudi’si genç ortağı ile son dönemde iyice trend olan paket servis lokantalara servis sağlayıcı bir sektöre girmiş. Yemek Sepeti benzeri sitelerde puanlarını yükseltmek, misafirine zamanında iyi servis vermek isteyen lokantalara mutfaktan lojistiğe gerekli tüm servisleri veren bir firma kurmuşlar. Ülkenin özgürlükçü ortamı, farklı ülkelerden aldığı yoğun göç, çok kültürlülüğe bakış açısı birçok genç için bir fırsat teşkil ediyor.

Geçtiğimiz yıl Ulus Özel Musevi Okulları’nın son sınıf öğrencilerinin yurtdışı tercihlerinde Hollanda son yıllarda olduğu gibi yine açık ara ilk sıradaydı. Gerek Rafi ile sohbetlerimde gerekse de giden öğrencilerimizden aldığımız duyumlarda halen en büyük sıkıntılardan birinin yurt sıkıntısı olduğunu öğrendim. Halihazırda eğitim için giden ve kasım-aralık ayları ile birlikte yurt veya ev değiştirmek durumunda olacak öğrencilerimizi biliyorum. Tuna Abla’nın paylaştığı seder sofrası, gençlerin birlikteliği eminim tüm bu sıkıntıların üstesinden gelecektir.  

Cemaat Vakıf Seçimleri

Azınlık vakıflarına özel olarak, vakıf yönetim kurulu üyeliği gönüllü yapılan, üyenin hatırı sayılır derecede vaktini alan ve üyeye sorumluluk yükleyen bir görevdir. Bu nedenle de özellikle günümüz gençlerinin profesyonel hayatlarının yanında talibi fazla değildir. Vakıf yönetim kurulu üyeleri, azınlık toplum mensuplarının ihtiyaçlarını karşılamak ve sadece bu alanlardaki amaçlarını sürdürecek geliri sağlamak üzere görev yapar. Bu amaçla özellikle sinagog vakıfları söz konusu olduğunda, o vakfa ait taşınmazların vakıfları adına tescil edilmesi, aktif tutulup yaşatılması bakım ve onarımını sağlarlar. Bu nedenle azınlık toplum vakıflarının yaşatılması ve vakıf yönetim kurullarının seçimlerine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Günümüzün toplum vakıflarımız toplumumuzun sayıca en az iki-üç katı olduğu dönemlerde oluşturulmuş ve zaman içerisinde maalesef vefatlar ve göçlerle azalan sayımız vakıflarımızın üyelerinin görülür derecede sayıca azalmasına sebep olmuştur. Nitekim bazı vakıflarımızın hep aynı yönetim kurulları ve üyelerle yaşları ilerlemiş olmasına rağmen devam etme durumu hem kendileri hem de toplum için farklı zorluklar yaratmaktadır. Dilerim vakıf seçimlerinde gençlerin yönetimde yer almasının önünü açan, önümüzdeki yılların gerçekleriyle yol alabilecek, yaşı ilerlermiş ağabeylerimizin mentor olarak görev alacağı dinamik bir yapı geliştirebiliriz.

Toplumumuzun yeni yaşam alanlarımızda gençlerimize en iyi imkanları sağlayabilecek ve yaşlılarımızı huzurla ağırlayabilecek bir ortamın sağlanması, gittikçe zorlaşan hayat şartlarında sosyal ihtiyaçlara cevap verebilecek bir yapının daim kılınması geçmişin değerlerini bırakmadan yeni gerçeklerimizle duygusallığa kapılmadan hareket etmekle mümkün olabilecektir.

Günümüzün genç anne ve babalarına, aidiyeti burası olan tüm kardeşlerimize geleceğe dair endişeye kapılmadan çocuklarını Yahudi kimliği ile yetiştirebilecekleri bir ortamı sağlamak, toplumumuzun tümüne hitap edebilmek tüm vakıflarımızın ortak görevidir. Bu ulvi göreve zaman ayırabilecek tüm kardeşlerimize başarı dileklerimle…   

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün