Krizleri kraliyet yöntemleriyle aşın

Doret HABİB Köşe Yazısı
14 Eylül 2022 Çarşamba

Kraliçe II. Elizabeth 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Elizabeth 70 yıldır tahttaydı. İngilterenin taze Başbakanı Liz Truss, Başbakanlık Konutu önünde yaptığı açıklamada, Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün hem İngiltere'de hem de dünyada şok etkisi yarattığını söylese de aslında İngiltere bugüne çoktan hazırdı!
Çünkü İngiliz Kraliyet Ailesinde sürprizlere yer yok. Birleşik Krallık anayasal monarşi ile yönetiliyor. İngiltere Kraliyet Ailesinin nasıl davranacağı ve Kraliçe'nin dış dünyayla nasıl bir ilişki kuracağı katı ve değişmez kurallarla belirleniyor. Yeni nesil kraliyet mensupları arasında bu kuralları esnetme eğilimi olanlar olsa da kraliyet mensuplarının attıkları her adım danışmanları tarafından planlanıyor. Söyledikleri her sözden kıyafet seçimlerine, fotoğrafçılara verdikleri pozdan fotoğrafın arka planında yer alan nesnelere kadar her detay profesyonel danışmanlar tarafından önceden hazırlanıyor.

Parlemanto seçimleri, yurtdışı seyahatleri, bayramlar, düğünler ve cenazeler gibi önemli günlerde yapılacak seromoni ve açıklamalar en ince detayına kadar önceden planlanıyor. Kraliyet mensuplarına ise sadece bu plana ayak uydurmak kalıyor. 

Özetle, kraliyet ailesi, ölüm gibi ani gelişen kriz anlarına her daim hazır! İletişim ve kriz yönetimi profesyonellere emanet! 
Bu örnekten yola çıkarak sözü şirketlere getirmek istiyorum. Şirketlerin de kadroları, kuralları, iç dinamikleri, vizyonları ve misyonları ile kendi alanlarında bir kurumsal bir yönetim mecrası olduğunu düşünürsek, stratejik iletişim ve kriz yönetiminde profesyonel danışmanlık almalarının ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılabilir. Kurumsal iletişim de aynen kraliyet ailesi gibi sürprizleri sevmez; her zaman her koşula hazırlıklı olunmasını sağlar, kriz anlarında hızlıca çözümler üretir, şirketin imajını ve görünen yüzünü planlayarak dış dünyaya yansıtır ve marka değerini güçlendirir...

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün