Bir YouTuber, bir Hasidik Yahudi´yi trollerse

Geçtiğimiz hafta, Brooklyn sokaklarında Hasidik Yahudilerin peşine düşülen ve kendilerine İsrail-Filistin çatışması hakkındaki düşünceleri sorulan bir video, Ortodoks Yahudi dünyasının gündemindeydi.

Riva HAYİM Köşe Yazısı
7 Eylül 2022 Çarşamba

Bunun nedeni, sosyal medyada Dulla Mulla olarak da tanınan Abdullah Almasmari‘nin, 26 Ağustos'ta yayımlanan ve binlerce kez paylaşılan, YouTube'da 250 binden fazla izlenen videosunun içeriği. Videonun bu kadar çok gündem olmasının sebebi, Ortodoks Yahudilerin videoya bayılması değil elbet. Sebebi, videoda gördüğümüz YouTuber Almasmari'nin Brooklyn'de hiç bir şeyden habersiz, yoldan geçen, kendi halindeki Hasidik Yahudileri, agresif bir tavırla "İsrail'in Filistin'e yönelik eylemleri hakkında görüş almak için” sıkıştırıp taciz etmesi. 

Kendisini eski Hasidik olarak tanımlayan yazar Elad Nehorai, ‘Hasidic’ adlı Twitter hesabında bu taciz videosunu paylaşırken şöyle yazdı: "Rastgele ABD Yahudilerine gidip onları İsrail'in eylemlerinden sorumlu tutmak antisemittir."

Ortodoks gençlik hareketi NCSY'nin eğitim direktörü Bashevkin ilgili video hakkında, "Bu aleni antisemitizmdir" diyor ve ekliyor: “Sırf sakalım ve kipam var diye YouTube içeriğiniz için İsrail ve Filistin hakkında konuşmam mı gerekiyor? Bunun adil olduğunu düşünmüyorum."

Konu elbet burada bitmiyor. Gündem olan videonun bir kesitinde, kızıl saçlı bir Hasidik Yahudi’si gözümüze çarpıyor. Kendisi biraz sonra başlayacak Şabat duası için sinagog kapısında hazırlanırken, Dulla Mulla’nın kıskacına yakalanıyor ve bir anda soru yağmuruna tutuluyor. Bilmeyenler için hatırlatmakta fayda var, Shtisel dizisinde de tanık olduğumuz gibi, çoğu Hasidik Yahudi’si televizyon ve telefondan, özellikle de sosyal medyadan uzak durmayı tercih ediyorlar. Haliyle antisemit sorulara maruz kalan bu kızıl saçlı Hasidik Yahudi’nin muhtemelen hayatında ilk defa gördüğü YouTuber'a verdiği espriyle karışık trol cevaplar, havayı yumuşatarak komik bir hale getiriyor. Kendisi gayet sıcakkanlı bir şekilde mizahla karışık soruları cevaplarken, YouTuber’ı şaşırtıyor ve bu antisemit videoyu izlerken biz de kendisine gülümsemeye başlıyoruz. İşte gündemdeki o meşhur video:

***

YouTuber sinagog kapısında duaya hazırlanan Hasidik Yahudi’yi gözüne kestirir ve bir anda yüzüne mikrofon uzatır. Hasidik Yahudi belindeki kuşağı çıkarırken, karşılaştığı bu durum çok normalmiş gibi sakince soruları cevaplamaya başlar:

YouTuber: İsrail’in Filistin’e yaptıklarını onaylıyor musunuz?

Hasidik Yahudi: Yaptıkları neden bahsediyorsun? 

Y: Mesela insanların evlerini alıyor!

H: (Şaşırarak) Öyle mi yapıyorlar? 

Y: Bilmiyor musunuz, insanların evlerini alıyorlar!

H: Neee! Bunu yapıyorlar mı? Hiç bilgim yok!

Y: Evet yapıyorlar, eminim!

H: Aaa çok kötü bir şey bu! Emin misin?

Y: A ah… Aaa emin olabilirsin!?

H: E peki ben ne bileyim bana soruyorsun?

Y: Peki İsrail ile Filistin arasındaki savaş ne olacak? 

H: Ne!? (İlk defa duymuş gibi şaşırıp, yüzüne tutulan kameraya bakıyor) Nasıl olur? Şu an orada bir savaş mı var?

Y: Haberleri izlemiyor musun?!.

H: Haberleri izlemiyorum tabi ki!!!

Y: Pe-peki öldürülen kadın ve çocuklar hakkında ne düşünüyorsun?

H: Hangi çocuklar?

Y: (Şaşırarak) Filistinli çocuklar yahu!

H: Ben Ukrayna'da savaş olduğunu sanıyordum. Hadi ya? Başka savaş da mı var?

Y: Evet!

H: Ortalık çok karışık, bu savaşlar durmalı adamım, çılgınlık bu!

Hasidik adam, ibadet için ağzına tutulan mikrofonla vedalaşıp Şabat duası için içeri girerken YoutTuber şaşırarak arkasından sesleniyor: 

Y: Heyyy nereye gidiyorsun?

Hasidik adam gitti, gidiyor çünkü birazdan Şabat başlıyor, elektronik aletlerle istese de konuşamaz artık, buna yüzüne tutulan mikrofon dahil. 

                                          ***

Kolektif olarak tüm Yahudileri İsrail’in politikalarından sorumlu tutmak da antisemitizmdir diye tekrar hatırlatıyor, mizahınız eksik olmasın diyorum.

*JACOB HENRY, JEWISH WEEK, “A pro-Palestinian YouTuber tried trolling Hasidic Jews in Brooklyn. Here’s what happened”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün