Cristiano Ronaldo için karar zamanı

Rudi DİRİMAN Köşe Yazısı
31 Ağustos 2022 Çarşamba

Manchester United’ın başına gelen Erik Ten Haag’ın sezon başından itibaren Ronaldo ile beraber sorunlar yaşadığı biliniyor. Tam olarak tüm zamanların en iyisi olarak kabul edilen Ronaldo Manchester’da nasıl bu duruma geldi? Neden istenmeyen oyuncu oldu? 

2021 yazında Ronaldo 12 yıl sonra yeniden Manchester United formasını giydi. Kırmızı şeytanlar bu transfer için 25 milyon Euro bonservis ödediler. Ronaldo’nun gelmesine rağmen United’ın istikrarsız sonuçları devam etti. Bunun üzerine Manchester United Erik Ten Haag’ı teknik direktörlük görevine getirdi.

Erik Ten Haag, 2018-2019 sezonunda Ronaldo’lu Juventus’u Şampiyonlar Liginden eleyince dikkatleri üzerine çekti. Erik genel olarak 4-3-3 veya 4-2-3-1 şeklinde sahaya yayılan, yüksek pres uygulayan, pozisyonlar arası rotasyon yapmayı seven bir taktik anlayışı benimsiyor. Topu kaybedince, hemen karşı prese başlayan ve topu kaybettiği yerde geri almaya çalışan takımlar yaratıyor. Tam olarak modern futbol diyebiliriz.

Buna karşın geçen sezon seyrettiğimiz Manchester United’da. Daha çok kontra ataklarla çıkan, ne yapacağını bilemediğinde topu Ronaldo’ya veren bir takım halinde. Buna ek olarak top hücuma gelmeyince orta sahaya gelen Ronaldo bütün taktik anlayışı tamamen değiştiriyordu.

Asıl tartışma burada başlıyor Erik Ten Haag aslında modern futbolun Manchester City ve Liverpool gibi takımların uyguladıkları taktik anlayışa benzer bir sistemi United’a getirmek istiyor. Bu sistemi uygulayabilmek için de Ronaldo’nun her pozisyonda topu ayağına alması, top ayağına geldiğinde orta sahaya gelmesi ve topu istemesi gibi eski tarz pozisyonlar bulunmuyor. Erik Ten Haag top rakipteyken bütün takımın pres yapmasını bekliyor.

Bu taktik anlayış yıllardır en üst seviye oynayan 37 yaşındaki Ronaldo’nun çok alışık olduğu bir durum değil. Ayrıca kazandığı başarılar ile yönetmesi gereken bir egosu bulunuyor. United’ın kaybettiği her maçta veya pozisyonda bile arkadaşlarına yaptığı el kol hareketlerinde görüyoruz. Bu da United’ı takım olmaktan uzaklaştırıyor.

Ronaldo, Erik Ten Haag sistemini kabul etse, 37 yaşında yetenekleri ile beraber bize çok farklı bir Ronaldo izletebilir. Hem kondisyon hem de yetenek bakımından hala bu seviyede futbol oynayabilecek durumda, önemli olan bu taktik anlayışı kabul etmesi ve modern futbol değişimine ayak uydurması.

Ronaldo’nun menajeri Jorge Mendes halen üst düzey, fakat yeteneğe bağlı başarı isteyen takım arayışında. Paris St.Germain, sirkinde maalesef boş koltuk yok, yeteneğe bağlı başarıları seven Napoli veya Ronaldo’nun eski kulübü Sporting adaylar arasında…

Yazıyı 30 Ağustos'ta yazıyorum, 31 Ağustos'ta transfer dönemi kapanıyor. Ronaldo’nun değişime mi karar verdiğini veya kendi bildikleri tekrar etmeye devam ettiğini siz yazıyı okurken biliyor olacaksınız…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün