12 Dev Adam Avrupa sahnesine çıkıyor

İgal ERS Köşe Yazısı
24 Ağustos 2022 Çarşamba

Athena’nın efsanevi ‘12 Dev Adam’ şarkısının yakın zamanda kulağınıza daha sıklıkla geldiğini hissediyor musunuz? Bunun sebebi bir haftadan biraz daha sonra başlayacak bir turnuva olabilir. COVID-19 sebebiyle ertelenen Avrupa Basketbol Şampiyonası bu eylülde gümbür gümbür geliyor.

Almanya, Çekya, Gürcistan ve İtalya’nın ev sahipliğini paylaştığı Avrupa Basketbol Şampiyonası Eurobasket 2022, 1-18 Eylül arasında gerçekleşecek. Altışar takımdan dört grupta takımlar turnuvaya start vermeye hazırlanıyor. 12 Dev Adam’ın da içinde bulunduğu A grubunda Belçika, Karadağ, Bulgaristan, Gürcistan ve İspanya boy gösterecek.

Grubu değerlendirirken Türkiye’nin grubun favorilerinden olduğunu söylemekte bir beis görmüyorum açıkçası. Tabii ki İspanya eski gücünde olmasa da ‘winner’ bir kültüre sahip ve bu tür turnuvaların kurdu oldukları da bir gerçek. Bunun yanı sıra Gürcistan sert oyun kimliğiyle rakiplerine kolay teslim olmayacak bir takım. Ancak NBA’den Furkan Korkmaz ve Cedi Osman’ın katılımıyla ve onların yanında iki kez Euroleague şampiyonu apoleti ile gelen Shane Larkin’in oluşturduğu kısa rotasyonunun elit bir seviyede olduğunu söylemek lazım.

B grubuna geldiğimizde iki takımın ön plana çıktığını söyleyebilirim: Slovenya ve Fransa. Slovenya genç yıldızı Luka Doncic önderliğinde zaten turnuvanın favorilerinden. NBA patentli Goran Dragic’in desteğiyle daha önce kazandıkları şampiyonluğu tekrarlama amacındalar. İyi bir Olimpiyat geçiren Fransa ise baş altı takımlardan biri diyebiliriz. Turnuva tecrübesi toplamı eski takımlarına bir tık daha düşük olsa da atletizm konusunda Avrupa’nın liderlerinden biri olduğunu eklemek şart. Euroleague’in yükselen değerleri Elie Okobo ve Guershon Yabousele gibi gençlerin yanına Evan Fournier gibi bir skor gücünün eklenmesiyle izlemesi keyif veren bir takım orası kesin.

C grubunda NBA’in en dominant oyuncularından Giannis Antetokounmpo’ya sahip Yunanistan’ın grup liderliği için en önde olduğunu düşünüyorum. Fenerbahçe’de de baş antrenörlük görevini üstlenen İtoudis’in ipleri Antetokounmpo’ya verip onun etrafında bir oyun kurması bekleniyor. Yunanistan’ın yanı sıra İtalya ve Hırvatistan da grupta başarılı olmaya aday.

D grubunda ise turnuvanın diğer favorisi Sırbistan’ın rahat bir şekilde liderlik koltuğuna geçmesini bekliyorum. NBA’de son iki sezondur En Değerli Oyuncu ödülünü alan Nikola Jokic’in yanında Euroleague’in Final En Değerli Oyuncusu Vasilje Micic’in yanı sıra Euroleague’in müdavimlerinden Nikola Kalinic, keskin şutor Nemanja Nedovic ve birçok daha üst düzey oyuncu bulunmakta. Son zamanlarda istedikleri başarıyı elde edemeyen Sırbistan için bu turnuvada altın madalyayı almak kesin hedef.

Geçen hafta Türkiye-Slovenya ve Sırbistan-Slovenya arasında oynanan hazırlık maçlarının uzatmaya gittiğini eklemeden edemeyeceğim. Hazırlık maçı olmalarına rağmen rekabet ve mücadele dozunu çıktığı seviye asıl turnuvanın kıran kırana geçeceğinin habercisi gibiydi. Eylül ayıyla ufaktan çarpan bahar hüznüne iyi gelecek bir 18 gün bizi bekliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün