EKEV - Tutarlı bir Tora eğitimi

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
17 Ağustos 2022 Çarşamba

Sıklıkla dile getirdiğimiz gibi Ekev peraşası Tanrı’nın mitsvalarını yerine getirmemiz durumunda bereket dolu bir sağanakla ödüllendirileceğimiz dizelerle başlar. Elbette peraşamızın yüzeysel anlamının yanı sıra daha derin katmanlarını da araştıran bilgelerimiz bu pasuğun tutarlı bir eğitim sistemine gönderme yaptığını bizimle paylaşır. Tutarlı ve kesintisiz bir Tora öğrenimi manevi anlamda yükselebilmek için hayati önem taşır.

Peraşamızın adını da oluşturan ‘ekev’ sözcüğünün harfleri ‘keva/ sabit veya tutarlı’ sözcüğünün harfleri ile aynıdır. Pirke Avot içinde sadece bir yerde öğretisini sunan büyük bilge Şamay ‘ase torateha keva’ derken Tora öğreniminin devamlı, sürekli, kesintisiz ve tutarlı olması konusundaki hassasiyeti gözler önüne serer. Bunun da bizler için hazırlanan sayısız bereket dolu nimetin kapısını aralayacak anahtar olduğu belirtilir.

Rabi Eli Mansour konu ile alakalı bir öyküyü bizimle paylaşır. Halep şehrinde zengin bir kuyumcu olan bilge Şelomo mücevher ticareti yapmaktadır. Her sabah Şahrit duasına katılan bilge, Tora öğreniminin ardından on bir civarında dükkanına giderek iş yapmaya başlamayı ilke edinmiştir. Bilge bir sabah Şahrit için sinagoga doğru yürürken bir Arap tüccarın yanına yaklaştığını görür. Tüccar onunla mutlaka konuşmak istemektedir ve bekleyecek vakti yoktur. Bilge saat on birde dükkânda olacağını tekrar eder. Tüccar bilgeye muhteşem bir mücevher gösterse de bilgeyi ikna edemez.

Haham Şelomo dükkâna giderken bir kalabalığın ortada olduğunu görür. Zengin tüccar aniden ölmüştür ve otel parasını ödemediği için malları açık arttırmayla satılmaktadır. Bilge mücevherin olduğu sarığı satın alır ve mücevhere sahip olur. Kendi rutin programını ve Tora öğrenimini iş uğruna değiştirmeme konusunda hassas davranan bilgeye Tanrı gerekli yardımı yapmıştır.

Kendi keyfimiz için arkadaşlarla buluşmak için zaman öldürmek için kendimize zaman tespit ederiz. Bu zamanlara dokunmamak için de gereken her şeyi yaparız. Ancak söz konusu olan Tora dersi ise nedense bir türlü vakit bulamayız. Unutmamamız gereken bir dersi Pirke Avot’un altıncı bölümünde Rabi Yose ben Kisma vermektedir. Kişi bu dünyadan ayrıldığında ona ne parası ne şöhreti ne de değerli taşları ona eşlik edemez. Ona sadece sahip olduğu Tora bilgisi ile iyi edimleri refakat edecektir. Tutarlı Tora öğrenimi her zaman yolumuzu aydınlatacak bir meşale gibidir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün