Transfer Dönemi

Derya CERASİ Köşe Yazısı
20 Temmuz 2022 Çarşamba

Sahada oynanan karşılaşmalara ara verilince, yarış transferde devam ediyor. Her takım kadrosunu güçlendirmek ve önümüzdeki sezon daha iyi sonuçlar alabilmek için transferlere ağırlık veriyor. Süper Lig takımlarının şu ana kadar neler yaptıklarına bakalım.

Trabzonspor

Geçen sezonun şampiyonu Trabzonspor, Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek olmanın da etkisi ile kadrosunu güçlendiriyor. Daha önce ülkemizde forma giymiş, en son Başakşehir’de oynayan kanat oyuncusu Trezeguet, genç sol bek Eren Elmalı, yine potansiyele sahip orta saha Doğucan Haspolat ve tecrübeli sağ bek Jens Stryger Larsen transfer edilen oyuncular arasında. Geçen sezonki kadrodan ise Gervinho ve Fousseni Diabate gibi oyuncular ayrıldı. Bordo-Mavililer Abdullah Avcı yönetiminde şampiyon unvanını korumaya çalışacak.

Fenerbahçe

Son haftalardaki etkili performansı ile sezonu ikinci bitiren Fenerbahçe, birçok transfere imza attı bile. Jorge Jesus’u teknik direktörlük görevine getirdikten sonra, Brezilya ve Portekiz ekolünü benimseyen Sarı-Lacivertliler 23 yaşındaki orta saha Lincoln Henrique, 29 yaşındaki ön libero Willian Arao, potansiyeli yüksek ancak geçtiğimiz sezon dışında bekleneni bir türlü veremeyen Emre Mor, yatırım olarak düşünülen forvet Tiago Çukur, bonservis ödenmeden transfer edilen Joshua King ve yine geçtiğimiz dönemde Türkiye’de forma giymiş Bruma transfer edildi. Ancak hala kadroda santrafor ve bek mevkilerinde eksikler var. Başkan Ali Koç sezon başlamadan önce sol bek ve forvet transferi yapılacağını söylemiş ve Şampiyonlar Ligi ön elemesi maçı olan Dinamo Kiev karşılaşmasına bu kadar az bir süre kalmışken, bu transferlerin henüz bitmemesi taraftarları biraz hayal kırıklığına uğratıyor. Fenerbahçe’nin bir de kadrosundan göndermesi gereken Lemos, Caulker, Meyer, Samatta gibi birçok yabancı oyuncusu var. Bakalım Sarı-Lacivertliler çok uzun süredir uzak kaldığı Şampiyonlar Ligi sahnesine dönüp, ligde de şampiyonluğu yakalayabilecek mi bu yapılanma ile?

Beşiktaş

Geçen sezon ortasında getirdiği Teknik Direktör Valerien Ismael ile bir oyun oturtmaya başlayan Beşiktaş, transferlerini de buna göre yaptı. Santrafor Wout Weghorst ve orta sahadan stopere evrilmiş olan Romain Saiss tam bu sisteme uygun ve benim çok beğendiğim oyuncular. Bunların dışında üçüncü kez Siyah-Beyazlı formayı giyecek Cenk Tosun, geçen sezon müthiş goller atan Jackson Muleka ve geçen sezonu Rizespor’da kiralık geçiren Gedson Fernandes de Beşiktaş forması giyecek. Diğer taraftan bekleneni veremeyen Alex Teixeira, uzun süredir Beşiktaş’ta oynayan Domagoj Vida, Adem Ljajic ve Oğuzhan Özyakup gibi oyuncularla da yollar ayrıldı. Kiralık kontratları sona eren Miralem Pjanic ve Michy Batshuayi gibi futbolcular da takımdan ayrıldı. Beşiktaş’ın hala transfere ihtiyacı olduğunu düşünsem de Valerien Ismael’in oynatmak istediği 3-4-3 formatına uygun oyuncular transfer ediliyor.

Galatasaray

Geçen sezonu büyük bir hayal kırıklığı, seçim kaosları ve teknik direktör tartışmaları ile geçiren Galatasaray, yönetimin de değişmesi nedeniyle transferde biraz ağır kaldı. Teknik direktörlük koltuğuna Okan Buruk’u getiren Galatasaray, şu ana kadar üç resmi transfer gerçekleştirdi. Portekizli orta saha Sergio Oliveira, Konyaspor’dan transfer edilen stoper Abdülkerim Bardakçı ve genç sol bek Kazımcan Karataş imzaları atan oyuncular oldu. Ayrıca Mostafa Mohamed’in de bonservisi alındı ancak Mısırlı oyuncunun ayrılacağı konuşuluyor. Uzun zamandır istikrar sağlanamayan sağ bek pozisyonuna Lyon’dan Lee Dubois, forvete Fenerbahçe için de adı geçen Haris Seferovic ve orta sahaya bonservisi elinde olan Avusturyalı Florian Grillitsch düşünülüyor. Ligin en iyi stoperlerinden Marcao’yu 12 milyon avroya Sevilla’ya satan Sarı-Kırmızılılar bu parayı en verimli şekilde harcamak istiyor. Dursun Özbek yönetimi de bir türlü verim alınamayan Mbaye Diagne’nin satışını gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Bu transfer döneminde dikkatimi çeken birkaç noktayı paylaşmak istiyorum.

  1. Türk takımları maalesef her transfer döneminde adı geçen oyunculara yöneliyor. Bu da bize scouting yapısının zayıflığını gösteriyor.
  2. Türk takımları mutlaka birçok aynı oyuncuya yöneliyor. Beşiktaş ve Galatasaray arasında geçen Gedson Fernandes, Galatasaray’a gitmek üzere olan Haris Seferovic, Fenerbahçe’nin imza attırmaya çalıştığı Joao Pedro gibi oyuncular diğer Türk takımları ile de anıldı. Bu da hem fiyatın artmasına hem de olası bir başarısızlıkta taraftarda hayal kırıklığına neden oluyor.
  3. Menajerlik şirketleri hala çok aktif rol oynuyor Türk takımlarının transferlerinde. Bu da bir liste dahilinde çalışmaların yürütülmesi yerine önerilen isimlerden biri seçiliyor gibi bir izlenim bırakıyor.
  4. Futbolda transferler diğer branşlara göre daha uzun zaman alıyor. Örneğin basketbolda takımlar sezon biter bitmez transferlerin çoğunu açıklarken, futbolda bunu pek göremiyoruz. Sezon bittikten sonra çalışmalar yapılıyor ve lig başladıktan sonra bile kadro tamamlanabiliyor.

Artık ligin başlamasına iki hafta gibi bir süre kalmışken, takımlar transfer çalışmalarını devam ettiriyor. Biz de hazırlık maçları dışında, henüz sahada bir şey göremediğimiz bu dönemde, gelişmeleri takip ederek heyecanlanıyor veya hayal kırıklığı yaşıyoruz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün