Futbolun çehresi değişiyor

Yakir MİZRAHİ Köşe Yazısı
15 Haziran 2022 Çarşamba

Hollanda Futbol Federasyonu çok yakın bir zamanda devrim niteliği taşıyan bir kararın altına imza attı. Futbol gündemimizin yoğunluğu nedeniyle ne yazık ki ancak satır aralarında rastlayabildiğimiz bu kararda ezber bozacak noktalar mevcut görünüyor. Buna göre, Hollanda 2. Ligi’nde 2023-2024 sezonundan itibaren bir dizi yeni karar test niteliğinde hayata geçecek. Daha önce hiç görmediğimiz, oyunun akışını hızlandırması beklenen kararlar sayesinde günden güne izleyicisini kaybeden futbola olan cazibenin artırılması planlanıyor.

Söz konusu değişiklikler arasında en dikkat çekici olanı; maçın süresinin 90 dakikadan 60 dakikaya indirilmesi... Geçtiğimiz yıl Real Madrid Başkanı Florentino Perez tarafından da dillendirilen bu konu yeni jenerasyonu yakalayabilmek adına hayli önemli. İki dakikalık video izlerken bile sabırsız davranıp sıkılan yeni neslin üyelerini, 90 yerine 60 dakikaya sıkıştırılmış, heyecan düzeyi yüksek maçlar kolundan tutup yakalayabilir.

Hollanda Futbol Federasyonu tarafından gündeme getirilen bir diğer öneri ise; topun oyunda olmadığı zamanlarda sürenin durdurulması. Tıpkı basketbolda olduğu gibi, topun oyun alanını belirleyen çizgilerin dışına çıktığı anlar karşılaşmaların toplam süresi içinde yer almayacak. Böylelikle taç atışı veya serbest vuruş kullanmak için vakit geçiren, kendini gereksiz şekilde yere bırakan futbolcuların yaptığı ‘hinlikler’ hiçbir işe yaramayacak.

2023-2024 sezonunda Hollanda 2. Ligi’nde uygulanması planlanan bir diğer kural ise; sınırsız oyuncu değişikliği… Bu sayede yorulan bir futbolcunun yerine daha enerjik ve dinamik takım arkadaşının oyuna dahil olması ve böylelikle maçın heyecan ve aksiyon seviyesinin artması planlanıyor.

Söz konusu öneride duran toplarla ilgili iki radikal karar da alınmış görünüyor. Hollanda Futbol Federasyonu’nun bir sonraki sezona dair hazırladığı taslak statüye göre; serbest vuruşlarda top sürmek serbest olacak ve dolayısıyla oyunun akışı hızlanacak. Ayrıca taç atışlarının ayakla atılarak başlaması da planlama dahilinde.

Disiplin cezaları da planların içinde yer alıyor. Buna göre sarı kart gören oyuncu beş dakika boyunca oyunun dışında kalacak ve bu nedenle takımını bu süreçte yalnız bırakmak zorunda kalacak.

Hollanda Amatör Futbol Direktörü Jan Dirk Van Der Zee amaçlarının oyunu daha hızlı, daha sportif, daha adil ve daha çekici hale getirmek olduğunu belirtiyor. Bu pilot uygulama sayesinde futbolun geleceği yeniden şekillenebilir. Bakalım daha neler göreceğiz?..

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün